Is er ook een tuchtrechter voor het ministerie?

Onze huisartsenpraktijk wordt overspoeld door bezorgde ouders. Heeft mijn kind de Mexicaanse griep, moet het een vaccinatie krijgen? Ik begrijp de verwarring. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) besluit om ook kinderen tot vijf jaar en gezinnen rondom kleine baby’s te vaccineren en ondertussen roept Coutinho van het RIVM dat het toch echt om een mild virus gaat. Hoe is dit te rijmen?

Tijdens mijn telefonisch spreekuur staan vier lijnen roodgloeiend met de bekende vragen, maar ik weet de antwoorden ook niet. Ik krijg geen informatie van het ministerie over de wetenschappelijke onderbouwing van de maatregelen. Hoe moet ik dat beleid dan uitleggen en steunen? En wat moet een huisarts doen die bereid is om ook mensen buiten de risicogroep te vaccineren als ze daar uitdrukkelijk om vragen? De reactie van minister Klink is dat hij zo’n huisarts voor de tuchtrechter sleept (NRC Handelsblad, 13 november). Waanzinnig. Die huisarts doet niet anders dan blijk geven van empathie voor zijn in verwarring gebrachte patiënten. Bestaat er ook een tuchtrechter die zich buigt over slecht communicerende ministeries, die hele bevolkingsgroepen in grote verwarring en onrust in de armen van de huisarts drijven?

David Bentz van den Berg

Huisarts, Maartendijk

    • David Bentz van den Berg Huisarts