Internationaal kort

‘Mozambikaanse politie gebruikt onwettig geweld’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De politie in Mozambique heeft sinds 2006 ten minste 46 mensen wederrechtelijk gedood. Deze misdrijven worden bovendien onvoldoende onderzocht en bestraft. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een gisteren gepubliceerd rapport. Een van de door Amnesty gerapporteerde schietpartijen had plaats in augustus 2008 nabij Machangulo, waar kroonprins Willem-Alexander een vakantiehuis laat bouwen. Volgens Amnesty intimideert de politie nabestaanden van slachtoffers die gerechtigheid zoeken. Een politiewoordvoerder heeft de beschuldigingen ontkend. Volgens hem zijn alle agenten die wederrechtelijk mensen hebben gedood, veroordeeld tot minimaal twintig jaar cel. (BBC)

Lees het rapport van Amnesty via nrcnext.nl/links

Zelaya weigert macht met beperkt mandaat

Tegucigalpa. Manuel Zelaya, de in juni door het leger verdreven Hondurese president, weigert opnieuw aan de macht te komen, zoals op 30 oktober was overeengekomen met het kamp van interim-leider Roberto Micheletti. In een brief aan de Amerikaanse president Obama schrijft Zelaya dat hij „geen enkel akkoord” aanvaardt aangaande zijn terugkeer „dat een staatsgreep verdoezelt”. Het akkoord van oktober voorziet in Zelaya’s terugkeer, maar met een beperkt mandaat. Ook moeten er op 29 november parlements- en presidentsverkiezingen worden gehouden. (AP)

Colombia laat vier Venezolanen vrij

Bogotá. Colombia heeft vier soldaten van de Venezolaanse Nationale Garde, die vrijdag op Colombiaans grondgebied zouden zijn opgepakt, vrijgelaten. Dat heeft president Uribe van Colombia gezegd. Uribe zegt zo de spanningen tussen de twee landen te willen verminderen. Die lopen de laatste weken snel op. De Venezolaanse president Chávez riep vorig weekeinde de Venezolanen op zich voor te bereiden op een mogelijke oorlog met Colombia. Aanleiding daartoe was een militair convenant dat Colombia sloot met de VS over uitbreiding van de Amerikaanse troepen in Colombia. (BBC, AP)

Zelfmoordaanslag in Pakistan: vier doden

peshawar. Bij een zelfmoordaanslag in de Pakistaanse stad Peshawar zijn gisteren vier mensen om het leven gekomen, onder wie een kind. Het was de zevende aanslag in Pakistan in acht dagen. Een bestelwagen met naar schatting 200 kilo explosieven werd tot ontploffing gebracht bij de controlepost van een politiebureau. Dit weekeinde eiste een woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan enkele aanslagen op Peshawar op. (AFP, AP)

Bekijk de videoboodschap, met Engelse ondertiteling van Al Jazeera, via nrcnext.nl/links

Al-Qaeda-in-Irak doodt 13 stamleden

Bagdad. Aanhangers van Al-Qaeda-in-Irak hebben zondagnacht dertien leden vermoord van een stam die in de afgelopen jaren heeft deelgenomen aan de strijd tegen de sunnitische extremisten. De daders waren volgens getuigen in het dorp Zauba, ten westen van Bagdad, gekleed in legeruniformen. De leider van de stam had in 2007 de kant van het Iraakse leger en zijn Amerikaanse bondgenoten gekozen nadat Al-Qaeda-in-Irak twee van zijn zoons had gedood. De sunnitische extremisten zijn sindsdien ernstig verzwakt, maar niet geëlimineerd. (AFP, Reuters)