GM wil staatsinjectie versneld terugbetalen

De Amerikaanse autofabrikant General Motors wil de 8 miljard dollar die de Amerikaanse en Canadese overheid aan het concern geleend hebben, versneld terugbetalen. Dat heeft GM gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van een kwartaalverlies van 1,2 miljard dollar. De omzet daalde met een kwart tot 28 miljard dollar.

GM maakte eerder dit jaar een doorstart na een gecontroleerd faillissement. De cijfers over het derde kwartaal gaven voor het eerst inzicht in de financiële positie van het nieuwe GM, dat 34.000 werknemers minder heeft, 78 miljard dollar minder schuld en de helft minder onverkochte auto’s in voorraad.

Sinds de doorstart heeft GM 43 miljard dollar in kas, deels de opbrengst van de aandelenemissie waarmee de Amerikaanse overheid 61 procent van de aandelen van GM in handen kreeg. Het concern wil nu 8 miljard dollar daarvan gebruiken om de staatsleningen af te lossen.

Volgens GM-topman Fritz Henderson is de eerste prioriteit van het concern „het bloeden te stoppen”. Het marktaandeel van GM op de Amerikaanse markt kromp in een jaar van ruim 24 tot minder dan 20 procent. „We moeten stoppen met krimpen, want de bodem is nu in zicht.”

Henderson zei gisteren te verwachten dat alle autofabrikanten samen in de VS volgend jaar circa 11,5 miljoen auto’s zullen verkopen, tegen 10,5 miljoen dit jaar. Hij waagde zich niet aan een voorspelling wat het aandeel van GM hierin zal zijn. De Amerikaanse tak van het bedrijf was goed voor de helft van het kwartaalverlies. (Bloomberg, Reuters)