Gezondheidsraad: screen op darmkanker vanaf 55 jaar

Alle inwoners van Nederland van 55 tot 75 jaar oud krijgen binnen enkele jaren een oproep voor een onderzoek naar darmkanker. Invoering van zo’n bevolkingsonderzoek kan jaarlijks 1.400 mensen het leven redden.

Dat staat in een advies dat de Gezondheidsraad vanmorgen aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft aangeboden. Die sterftereductie is haalbaar als 60 procent van de doelgroep meedoet aan het onderzoek.

Als Klink snel besluit tot invoering, is Nederland het vierde Europese land met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Darmkanker is bij vrouwen na borstkanker de belangrijkste kanker. Bij mannen komen alleen prostaat- en longkanker vaker voor. Ongeveer 1 op de 16 à 20 mensen in Nederland krijgt ooit te horen dat hij darmkanker heeft. De kans om darmkanker te overleven is groot als deze vroeg wordt ontdekt.

De Gezondheidsraad kiest voor een aanpak in twee fases. Eerst een test op bloed in de ontlasting, bij een alarmerende uitslag gevolgd door een kijkonderzoek in de hele dikke darm.

Alle 55- tot 75-jarigen ontvangen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen en krijgen dan een potje thuisgestuurd waar wat ontlasting in kan worden gedaan. Dit kan per post naar een lab waar de ontlasting op bloed wordt onderzocht. Darmkankers en darmpoliepen bloeden regelmatig. De gebruikte test heet een iFOBT, wat staat voor immunochemische Fecaal Occult Bloed test. Het is een betere versie van de oude bloedtest gFOBT. Mensen met bloed in de ontlasting kunnen daarna een coloscopie laten doen. Dat is een zwaardere ingreep onder lichte verdoving. Een arts bekijkt de dikke darm met een instrument en haalt eventuele poliepen en tumoren meteen weg.

De verwachting is dat zo’n 60 procent van de mensen meedoet. Bij die opkomst krijgen 78.000 mensen jaarlijks een alarmboodschap, een oproep voor coloscopie. Bij 10 procent van die mensen zal de arts kanker vinden, terwijl bij 40 procent poliepen worden weggehaald. Met de rest van de onderzochten is niets aan de hand.