Geld kort

Klanten DSB Bank met een achtergesteld deposito eisen geld

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Klanten van DSB met een achtergesteld deposito zeggen dat zij wel onder het depositogarantiestelsel vallen en eisen per persoon 100.000 euro terug van het geld dat zij bij de failliete bank gestald hadden. Dat zegt advocaat en curator Willem Jan van Andel in een brief aan zowel De Nederlandsche Bank als de curator van DSB Bank, Rutger Schimmelpenninck. De advocaat van kantoor Wijn & Stael vertegenwoordigt de Vereniging DSB Deposito’s. Bij deze vereniging hebben zich tot nu toe 3.000 à 4.000 houders van achtergestelde deposito’s aangemeld, die samen zo’n 45 miljoen euro bij DSB hebben staan. In totaal had de bank voor 175 miljoen euro aan dit soort deposito’s uitstaan.

Prijzen in Europa een klein beetje gedaald

Luxemburg. De prijzen in de eurozone zijn in oktober met 0,1 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met de voorgaande maand stegen de prijzen met 0,2 procent, zo maakte Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, gisteren bekend. De prijsdaling op jaarbasis komt overeen met de verwachting. Voor de vergelijking op maandbasis hadden deskundigen op een stijging van 0,3 procent gerekend. De deflatie is onder meer het gevolg van goedkopere levensmiddelen en benzine. Het is de vijfde maand op rij dat sprake is van prijsdalingen in vergelijking met vorig jaar. (ANP)

Zorgstelsel leidt tot kwart meer premie

Haarlem. Consumenten zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 gemiddeld 28 procent meer kwijt voor hun basisverzekering. Ook blijken er grote verschillen tussen de premies en de mate waarin zorgverzekeraars hun basispremies hebben verhoogd. Dat blijkt uit cijfers die de onafhankelijke onderzoeker Verzekeringssite.nl gisteren naar buiten bracht. De site bestudeerde de premieontwikkeling in de laatste vijf jaar. In 2006 stond de gemiddelde basispremie op 90 euro per maand. In 2010 zal dat zijn opgelopen naar 96 euro. (ANP)