Curatoren DSB hangen vele rechtszaken boven het hoofd

Een minnelijke regeling of duizenden juridische procedures. Diverse stichtingen die gedupeerde klanten van de failliete DSB Bank vertegenwoordigen beginnen het geduld te verliezen met de curatoren van de bank uit Wognum.

De curatoren voerden gisteren overleg met de vertegenwoordigers van duizenden klanten die vinden dat zij zijn misleid door DSB. Vanmiddag presenteren de twee curatoren het eerste verslag over hoe het gesteld is met de failliete bank.

De stichtingen kregen gisteren te horen dat de curatoren momenteel niet het akkoord zullen honoreren dat DSB nog voor het faillissement sloot met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken van Jelle Hendrickx.

Deze voorzag er bijvoorbeeld in dat klanten een lagere rente konden krijgen over hun hypotheek of dat er een regeling kon worden getroffen voor de, vaak zeer dure, koopsompolis die zij bij de hypotheek kochten.

Hendrickx stelde vanmorgen dat hij serieus overweegt naar de rechter te stappen. „Dat zijn we onze achterban verschuldigd.”

De curatoren krijgen nog deze week zes dossiers aangeleverd van klanten van de Stichting. Hendrickx wil over enkele weken uitsluitsel of deze zes een regeling krijgen, anders volgen juridische stappen. Hij wil dat er per geval en op individuele basis wordt gekeken naar een regeling. Dat willen de curatoren overigens ook.

Een andere groep overweegt eveneens een gang naar de rechter. Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed stelde in zijn jongste nieuwsbrief dat hij zich richt op het bereiken van een minnelijke regeling met de curatoren, maar wel met het uitgangspunt dat er een schadevergoeding komt voor alle gedupeerden. „Wanneer er geen regeling getroffen wordt zal Hypotheekleed enkele duizenden individuele procedures voeren”, aldus Lakeman, de man die op 1 oktober succesvol klanten opriep hun geld weg te halen bij DSB.

In de postkamer van het hoofdkantoor van DSB bank in het Noord-Hollandse Wognum werd gistermiddag een poederbrief aangetroffen. Geen van de medewerkers in de postkamer raakte onwel en later bleek dat er geen giftige stof in de brief zat. De curatoren bekijken de beveiliging van de DSB kantoren.