ABP verhoogt pensioenen - wie volgt?

Nu ABP over de brug komt, kunnen de anderen niet achterblijven. Het pensioenfonds dat de oude dag regelt voor meer dan 2,5 miljoen werkzame en gepensioneerde ambtenaren en leraren, verhoogt de pensioenen met 0,45 procent.

Wie had dat gedacht na alle somberheid die volgde op de historische beurskrach van eind 2008? Aandelenkoersen werden gehalveerd. Jarenlange bevriezing van pensioenen was nabij. „Het is een bescheiden, maar betekenisvolle stap”, zegt Gerard Verheij, pensioenexpert bij werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De pensioenwereld geniet op dit moment van rap gestegen beurskoersen. De financiële positie is wonderwel verbeterd. Verheij verwacht dat meer pensioenfondsen ABP met een verhoging zullen volgen, mits hun financiële positie dat toestaat. „Maar velen zullen zeggen: het ijs is me nog te dun.”

Grote fondsen met een sterkere financiële positie dan ABP zijn het pensioenfonds Zorg & Welzijn, het pensioenfonds voor de Bouwnijverheid, het Spoorwegpensioenfonds en de fondsen van een trits grote ondernemingen. Samen hebben zij meer dan 2 miljoen actieve en gepensioneerde werknemers. „ABP heeft met deze beslissing druk op de ketel gezet bij andere fondsen”, zegt hoogleraar Jaap Koelewijn (Nyenrode). „Het maatschappelijk effect is groot. Het is ook een poging om het vertrouwensverlies in de pensioenwereld terug te winnen.”

Maar Arnold Jager, actuaris bij adviesfirma Hewitt, plaatst een kanttekening. „ABP heeft de norm gezet. Maar als actuaris had ik ze iets anders geadviseerd. Het herstel is nog zo pril. De economie is nog zo onzeker.”

Pensioenen: pagina 15

    • Menno Tamminga