Zware blessure Van Persie in Oranje

Italië0Nederland0

Scheidsrechter: Circhetta (Zwi). Toeschouwers: 14.000.

Robin van Persie verliet zaterdagavond per brancard het veld en moest enkele uren later met een bleek, van pijn vertrokken gezicht op krukken naar het vliegveld. Het experiment met de ‘nieuwe’ centrumspits van Oranje duurde tien minuten totdat de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini daar met een meer dan stevige sliding een einde aan maakte. Onderzoek in een ziekenhuis wees gisteravond uit: een ingescheurde enkelband in zijn rechtervoet. Van Persie laat vandaag nog een second opinion uitvoeren in Rotterdam en vertrekt dan naar Servië voor een speciale behandelmethode.

Eerder waren Wesley Sneijder en Arjen Robben bij het Nederlands elftal afgehaakt met blessures voor het duel in Pescara dat in 0-0 eindigde. Zij zullen spoedig herstellen, maar Van Persie is minimaal vijf weken uit de roulatie.

Bondscoach Bert van Marwijk nam de tegenvallers nogal luchtig op. „Dat is voetbal”, zei hij over de blessure van Van Persie. Maar het is voor de Deventenaar een streep door de rekening dat hij na het korte optreden van zaterdag ook woensdag, als de nummer twee van Zuid-Amerika Paraguay in Heerenveen de volgende tegenstander is, de oud-Feyenoorder niet kan testen. De Nederlandse internationals waren woedend. „Op deze manier kunnen we geen vriendschappelijke wedstrijden meer spelen”, zei Dirk Kuijt die ook een aanslag op zijn benen van Chiellini kreeg te verwerken. Toen was er in het geheel geen bal in de buurt. Pas op dat moment kreeg de verdediger van Juventus een gele kaart van de Zwitserse arbiter Claudio Circhetta. Kuijt: „Ik vind het geen probleem als het er stevig aan toegaat, maar dit waren moedwillige aanslagen. Ik kreeg er ook twee te verwerken. Wij moeten terug naar onze werkgever. Arsène Wenger [coach Arsenal, red.] ziet Robin aankomen op krukken.”

Net als tegen Japan ging echter ook Nigel de Jong over de schreef met een overtreding waarvoor hij rood had kunnen krijgen. Het bleef bij een gele kaart. Van Marwijk wisselde De Jong en Mark van Bommel, die vroeg een gele kaart incasseerde, bewust niet. Hij wilde ze dwingen de wedstrijd gedisciplineerd uit te spelen.

Ongewild zorgden de Italianen met hun grimmige aanpak voor een homogeniteit in de groep van Oranje. Toen Giampaolo Pazzini tien minuten voor tijd de bal met de hand in het doel sloeg, protesteerden de Oranjespelers massaal bij de arbiter.

Als gevolg van blessures moest Van Marwijk een beroep doen op internationals die niet wekelijks wedstrijden spelen bij hun werkgever. Zoals Rafael van der Vaart (Real Madrid), Ryan Babel (Liverpool) en Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan). Laatstgenoemde kwam al vroeg in het veld omdat Van Marwijk ervoor koos Van Persie te vervangen door een spits. Ofschoon hij ook een middenvelder had kunnen inbrengen zodat Kuijt weer in de punt van de aanval kon spelen. Maar zo vroeg in de wedstrijd wilde Van Marwijk niet te veel wisselingen aanbrengen in het team. Huntelaar, Van der Vaart, Babel en ook de lang geblesseerde Van Bommel ontbeerden duidelijk wedstrijdritme. Zij konden niets uitrichten tegen de stugge Italiaanse verdedigers. Het tempo was voor hen te hoog. Dit is een probleem dat zich zeker ook op het wereldkampioenschap zal voordoen als Oranje vaker gereputeerde tegenstanders ontmoet die gewend zijn om in de topcompetities van Europa te spelen.

Een pluspunt vormde echter de verdediging van het Nederlands elftal. Niet alleen de laatste linie, maar eigenlijk het gehele team maakte bij balverlies een betrouwbare indruk. In de omschakeling, positioneel en in de duels. Zelfs neo-international Eljero Elia, de vervanger van Robben, verdedigde ijverig mee als er op zijn linkervleugel Italianen doorbraken. In het centrum van de defensie werkt John Heitinga nadrukkelijk aan het voortijdig afscheid van André Ooijer die ontbreekt vanwege een blessure. En op rechts is Gregory van der Wiel eigenlijk al niet meer weg te denken.

Van Marwijk besefte dat zijn formatie nog niet in WK-vorm stak. Want ook Oranje kon aanvallend geen vuist maken. „Het was niet geweldig”, erkende de bondscoach. „Vooral in het begin van de wedstrijd niet toen onze middenvelders te veel door elkaar liepen.” Van Bommel voelde zich de morele winnaar. Dat was net even te positief tegen een team dat nog wel wereldkampioen, maar geen wereldtop meer is .

    • Erik Oudshoorn