Waas van surrealistische angst over 'Tokyo!'

Dvd Film

Tokyo!

Regie: Michel Gondry, Leos Carax, Joon-ho Bong€20,99

Tokyo! is een ware portemanteau-film: het geheel is meer dan de delen. Dit terwijl de makers van dit drieluik over Tokio hun halfuur zonder overleg vooraf filmden. Als buitenlanders, vreemdelingen in een vreemde stad, leggen ze over Tokyo! elk een waas van surrealistische angst.

Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) transformeert een onzeker meisje in een stoel („nooit voelde ik me zo nuttig”), bij Joon-ho Bong (The Host) verstoort een vrouwelijke pizzakoerier de perfecte, roerloze binnenwereld van een hikikomori, een moderne Japanse kluizenaar.

Nieuwsgierig maakt de bijdrage van Leos Carax, het Franse ex-wonderkind wiens loopbaan brak op het commerciële falen van Les amants du Pont-Neuf. Zijn Merde is een bizarre, suggestieve nachtmerrie over de ultieme buitenstaander, een rioolmonster dat walgelijk tekeer gaat in Tokio. Echt jammer dat Carax al tien jaar geen kans kreeg om een film te maken.

    • Coen van Zwol