Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage naar aanleiding van nieuwe cijfers van het CBS over bevallen in Nederland. Alle professionals in de zorg rond geboorte en zwangerschap maken zich zorgen. Er gaan in Nederland nog steeds teveel baby’s dood voor en kort na de geboorte. Het gaat bij vrouwen vaak laat in de zwangerschap mis. En allochtone moeders verliezen vaker hun baby’s dan autochtone moeders. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) geeft commentaar op zijn uitzetting uit Nicaragua, Pieter Lakeman reageert op de beschuldigingen van de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink, een verslag van het overleg tussen de DSB-curatoren en belanghebbenden en een reportage over de verkiezingscampagne in Venlo. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Derk Sauer, bestuursvoorzitter van het documentairefestival IDFA, vertelt over het festival dat deze week begint en over de openingsfilm War Games and the Man who Stopped Them. Kyteman speelt muziek en vertelt over zijn dvd met live opnames. Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Cabaretier Herman Finkers doet verslag van de actie die hij voert tegen de komst van een nieuw vliegveld in Twente. Journalist Gerben van der Marel schetst de hoofdrolspelers in de grootste vastgoedfraude van het land. Morgen begint de rechtszaak over de miljoenenzwendel rond hoofdverdachte Jan van V. Ned.1, 23.00-23.50u.

documentaire

Tegenlicht: Trademark 2010. Om het WK voetbal te kunnen organiseren moest Zuid-Afrika een grote achterstand wegwerken. De kosten voor de bouw van stadions en verbetering van de infrastructuur werden te laag geschat en de opbrengsten werden overdreven. Om de uitgaven te rechtvaardigen zou het WK gebruikt worden als katalysator van economische groei en armoedebestrijding. Maar van die plannen is weinig terechtgekomen, en de lokale economie zal dankzij de contracten die de FIFA met vaste sponsors heeft, nauwelijks profiteren. Ned.2, 20.55-21.50u.

Life: Insects. Natuurdocumentaire. Voor elk mens op aarde staan 200 miljoen insecten. Het is de succesvolste diersoort, en overleefde toen de dinosauriër uitstierf. BBC 1, 22.00-23.00u.

Zinedine Zidane, The Final Match. Portret van de Franse voetballer, met archiefbeelden van onvergetelijke spelmomenten en interviews met hemzelf, zijn vader en broers, vrienden en anderen. Canvas, 22.05-23.00u.

Dokument: Verloren band. Documentaire van Frénk van der Linden over zijn ouders die veertig jaar geleden uiteen zijn gegaan. Nu is bij zijn moeder alzheimer geconstateerd en probeert Van der Linden zijn vader en moeder met elkaar te verzoenen voor het te laat is. Ned.2, 22.55-23.40u.

informatief

Radar. Consumentenprogramma. Uit onderzoek blijkt dat de chocoladeletters die nu in de winkels liggen, een bittere nasmaak hebben. Wat is er mis met de letters? Verder opnieuw aandacht voor de Opmaathypotheek van de Rabobank waarbij de consumenten ondanks risicogaranties hun spaartegoeden zagen wegsmelten. Ned.1, 20.30-21.15u.

Profiel: Jörgen Raymann. Een portret van de cabaretier, ‘zoon van alle Surinamers’, onder meer aan de hand van een reis naar Paramaribo. Ned.2, 21.25-22.00u.

Panorama: Swimming with Loan Sharks. Gedwongen door de crisis zien steeds meer Britten zich gedwongen leningen af te sluiten bij criminele woekeraars. De rente op de leningen liep soms wel op tot 17.000 procent. Aan het woord komen enkele slachtoffers.BBC 1, 21.30-22.00u.

muziek

Belpop. Serie documentaires over Belgische artiesten die belangrijk zijn in de geschiedenis van de Belgische popmuziek. Vanavond: Vaya Con Dios, de groep die eind jaren 80 jazz, pop en zigeunermuziek mengde en daarmee een enkele internationale hits had (What’s a woman, Nah neh nah).Canvas, 21.10-22.05u.

Arnold Schönberg: Moses und Aron. Twaalftoonsopera, uitgevoerd door de Bochumer Symphoniker onder leiding van Michael Boder. Met Dale Duesing en Andreas Conrad in de titelrollen, en het ChorWerk Ruhr. De regie is in handen van Ruhrtriënnale-intendant Willy Decker – de enige regisseur ooit die een uitnodiging uit Bayreuth afwees.Arte, 23.05-0.55u.