'Van Baalen uit op coup in Nicaragua'

Hans van Baalen (VVD) is uit op een coup in Nicaragua. De Europarlementariër heeft tijdens zijn bezoek aan het land afgelopen week hoge militairen gepolst over een putsch tegen de linkse president Ortega.

Die beschuldigingen heeft de Nicaraguaanse president gisteren tegen Van Baalen geuit op de website EI 19 van de regering. De ruzie tussen Van Baalen en de Nicaraguaanse regering krijgt daarmee een vervolg. Van Baalen, die momenteel op rondreis is door Midden-Amerika, uitte vorige week felle kritiek op Ortega, die hij verweet te weinig te doen tegen corruptie. Een onderminister van Ortega barstte daarop in woedde uit en zei dat Van Baalen het land zou worden uitgewezen, hoewel dat er niet van is gekomen. De regering van Ortega bood Nederland later zijn excuses aan omdat de onderminister Nederland een „schijtland” had genoemd.

Van Baalen spreekt de beschuldigingen tegen. Hij zegt het leger gevraagd te hebben of het onafhankelijk zou zijn bij de komende verkiezingen, maar over een staatsgreep zou met geen woord zijn gerept. Volgens Van Baalen spreekt Ortega „vaak nonsens. Dit is onzin in het kwadraat”. (AFP)