Tweede man Cosa Nostra opgepakt

De Italiaanse politie heeft gisteren de nummer twee van de Siciliaanse maffia gearresteerd. Domenico Raccuglia (45) was voortvluchtig sinds 1996. Hij was tot drie keer levenslang veroordeeld, onder meer voor de moord op een dertienjarige jongen die werd gewurgd en vervolgens in zuur opgelost, nadat zijn vader, ook een lid van de maffia, met justitie was gaan samenwerken.

Na de arrestatie van de baas der bazen Bernardo Provenzano in 2006 en van zijn opvolger Salvatore Lo Piccolo in 2007 was Raccuglia opgeklommen tot tweede man, direct achter de nog immer voortvluchtige nummer één Matteo Messina Denaro. Raccuglia was volgens magistraat Antonio Ingroia uit Palermo de „rijzende ster binnen de maffia”, verantwoordelijk voor de reorganisatie van Cosa Nostra na de arrestatie van Provenzano en Lo Piccolo.

Raccuglia werd gistermiddag rond vijf uur gearresteerd in het stadje Calatafimi vlak bij de oude Griekse tempel van Segesta. De politie was hem al dagen op het spoor, maar het appartement op de vierde etage waar hij verbleef, leek onbewoond. Uiteindelijk verraadde de maffioso zich door de televisie aan te zetten. Het oplichten van de tv was het teken voor de politie om tot actie over te gaan.

Raccuglia wierp vervolgens een zak met wapens, honderdduizend euro en pizzini, kleine briefjes met opdrachten aan andere maffiosi, uit het raam en probeerde tevergeefs over de daken te vluchten.

Raccuglia was de afgelopen dertien jaar uitgegroeid tot expert in het ontsnappen aan de politie. Hij slaagde er zelfs in om ’s zomers in juni zijn vrouw te laten verdwijnen uit haar dorp. In september keerde ze dan weer terug, zonder dat de politie haar had kunnen volgen naar haar man.

Deze zomerse vakanties van de boss met zijn vrouw leverden de familie Raccuglia twee kinderen op.

    • Bas Mesters