Turner Zonderland pakt wereldbeker op rekstok

Turner Epke Zonderland heeft het wereldbekerseizoen in stijl afgesloten. Hij won zaterdag op rekstok de wereldbekerwedstrijd in Stuttgart en verzekerde zich van de eindzege in het klassement. Ook Jeffrey Wammes (sprong) en Sanne Wevers (balk) waren over het hele seizoen gemeten de regelmatigste turners in hun discipline en behaalden daarmee de eindoverwinning.

Zonderland won in Stuttgart zijn vierde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar won hij de wereldbeker op het onderdeel rekstok. Vorig jaar deed de Friese turner dat met een glansrijk optreden in de wereldbekerfinale in Madrid. Dit jaar, in de nieuwe opzet, was Zonderland over een heel jaar gemeten veruit de regelmatigste turner.

De wereldbekerfinale die eens in de twee jaar werd gehouden, is dit jaar vervangen door een regelmatigheidsklassement waarin de beste vier resultaten van het seizoen bepalend zijn voor de ranglijst. Daardoor verzekerde ook Sanne Wevers, herstellende van een enkelblessure en afgelopen weekeinde niet aanwezig in Stuttgart, zich op balk van de eindzege in het klassement. Wevers behaalde eerder dit jaar overwinningen in Glasgow en Moskou.

Wammes miste in Stuttgart in de kwalificaties een finaleplaats op sprong, maar zag zijn enig overgebleven concurrent, de Braziliaan Diego Hypolito, niet verder komen dan de vijfde plaats. Wammes behaalde dit jaar goud, tweemaal zilver en brons en was daarmee overall de beste. Vorig jaar eindigde hij bij de wereldbekerfinale in Madrid nog als tweede.

Zonderland bevestigde in oktober al zijn talent met de tweede plaats bij de wereldkampioenschappen in Londen. In Stuttgart, waar wereldkampioen Zou Kai ontbrak, deed Zonderland opnieuw van zich spreken met zijn wereldbekerzege. Dat deed hij met een oefening waarin hij één vluchtelement liet schieten. „Zijn oefening had een uitgangswaarde van 7,1 in plaats van 7,3”, vertelde zijn coach Gerard Speerstra. „Epke kwam als laatste in actie en wist dat hij niet alle risico’s hoefde te nemen.”

Zonderland kwam tot een score van 15,675 punten en bleef daarmee de Chinees Chenglong Zhang (15,300) ruim voor. Zijn voornaamste concurrent in de strijd om de eindzege in de wereldbeker, de Sloveen Aljaz Pegan, was blijven steken in de kwalificaties. Wammes sloot de finale op rek af als zesde: 14,325. Hij eindigde ook nog als achtste in de finale op vloer, terwijl Zonderland op het onderdeel brug net buiten de medailles bleef. Met een score van 15,100 kwam hij vijfhonderdste tekort voor een bronzen medaille. (ANP)