sport kort

Ook Schreuder zwemt wereldrecord tijdens kortebaanwedstrijd

BERLIJN. De wereldbekerwedstrijden zwemmen in Berlijn (kortebaan) hebben dit weekeinde liefst zestien wereldrecords opgeleverd. Dat is volgens de internationale zwembond FINA een record. De laatste mondiale toptijd kwam gistermiddag op naam van Hinkelien Schreuder, die op de 100 meter wisselslag imponeerde met een tijd van 57,74 seconden. Het publiek in Berlijn was vooral enthousiast over de prestaties van de Duitser Paul Biedermann, die het wereldrecord op de 400 meter vrij (3.32,77) en de 200 vrij (1.39,37) verbeterde. De Japanse rugslagspecialiste Shiho Sakai zwom wereldrecords op de 100 en 200 meter: 55,23 en 2.00,18. (ANP)

Golfer Derksen derde bij Hongkong Open

HONGKONG. Golfer Robert-Jan Derksen heeft de Hongkong Open niet op zijn naam kunnen schrijven. De 35-jarige inwoner van Blaricum had gisteren 68 slagen nodig in de slotronde en zakte met een totaal van 264 slagen van de tweede naar de derde plaats: goed voor een cheque van 105.000 dollar. De overwinning ging naar de Fransman Gregory Bourdy met een totaal van 261 slagen. (ANP)

Bobsleeër Van Calker bijna zeker van Spelen

PARK CITY. Edwin van Calker kan zijn tickets voor de Winterspelen in Vancouver bijna boeken. De Nederlandse bobsleepiloot moet nog een paar dagen afwachten of sportkoepel NOC*NSF zijn gedeeld tiende plaats bij de wereldbekerwedstrijden in Park City als vormbehoud beschouwt. Een plaats in die toptien is de eis voor vormbehoud. De nationale bond draagt het kwartet voor bij NOC*NSF. (ANP)

Dibaba in Nijmegen naar wereldrecord

NIJMEGEN. Tirunesh Dibaba heeft gisteren de Zevenheuvelenloop in Nijmegen gewonnen in een wereldrecord. De Ethiopische hardloopster won de wedstrijd over 15 kilometer in een tijd van 46.28 minuten. Het oude wereldrecord (46.55) stond op naam van de Japanse Kayoko Fukushi. Dibaba’s echtgenoot Sileshi Sihine was gisteren de snelste bij de mannen. Hij liep een tijd van 42.14. (ANP)

Wereldtitel voor biljarter Kasidokostas

LAUSANNE. Filipos Kasidokostas is gisteren in Lausanne wereldkampioen driebanden geworden. De Griekse biljarter versloeg in de finale van het toernooi de Belg Eddy Merckx met 3-1. Merckx had in de halve finales titelverdediger Marco Zanetti uitgeschakeld: 3-2. Kasidokostas had de finale bereikt door te winnen van de Belg Eddy Leppens: 3-0. (ANP)

Van Cutsen onderuit in badmintonfinale

OSLO. Badmintonster Rachel van Cutsen heeft gisteren de finale van de Norwegian International verloren. Juliane Schenk uit Duitsland was in drie games te sterk: 12-21, 21-19 en 11-21. Van Cutsen verraste in de halve finale met een 2-0 zege op Larisa Griga uit Oekraïne. Samantha Barning en Eefje Muskens verloren in het vrouwendubbel de finale van de Deensen Helle Nielsen en Marie Ropke: 21-13 en 21-18. (ANP)

Herbst wint eerste slalom van skiseizoen

LEVI. Reinfried Herbst heeft gisteren in Levi (Finland) de eerste slalom van het wereldbekerseizoen gewonnen. De Oostenrijkse skiër overbrugde de twee manches in een tijd van 1.49,79. Bij de vrouwen won Maria Riesch zaterdag de eerste slalom. (ANP)