SPD maakt linksere Gabriel voorzitter

De Duitse sociaal-democraten zijn afgelopen weekeinde na hun verpletterende stembusnederlaag in september een confrontatie met zichzelf uit de weg gegaan. Op een partijcongres van de SPD in Dresden werd wel duidelijk wie de nieuwe sterke man is: oud-minister van Milieu Sigmar Gabriel. Hij moet de partij als voorzitter een nieuw profiel geven. Gabriel heeft voormalig lijsttrekker, oud-vicekanselier en oud-minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier – de personificatie van de verloren Bondsdagverkiezingen – op een zijspoor gezet.

De gematigde Steinmeier blijft voorlopig fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag. Maar hij wordt op de vingers gekeken door Gabriel en de nieuw gekozen partijsecretaris Andrea Nahles. Beiden staan een linksere, minder autoritaire koers voor. Steinmeier wordt door veel sociaal-democraten opeens „een overgangsfiguur” genoemd. De schijnwerpers zijn nu gericht op Sigmar Gabriel.

Op het partijcongres werd afscheid genomen van oud-partijvoorzitter Franz Müntefering. Hij en Steinmeier worden verantwoordelijk gehouden voor het stembusresultaat van 27 september. Op die dag zakte de partij bij de landelijke Bondsdagverkiezingen van ruim 34 procent in 2005 naar 23 procent.

De algemeen verwachte afrekening op het congres bleef uit. Gabriel koos voor verzoening en voor uitstel van confrontatie met Steinmeier. Müntefering werd netjes afgeserveerd. De partij nam vooralsnog geen afstand van omstreden beleidspunten als pensioen met 67 jaar en lagere uitkeringen, waardoor veel kiezers naar de linkse concurrentie zijn overgelopen.