Sjinkie Knegt, shorttracksters naar Vancouver

Shorttracker Sjinkie Knegt (1.000 meter) en de Nederlandse vrouwenshorttrackploeg hebben zich tijdens kwalificatiewedstrijden in het Amerikaanse Marquette geplaatst voor de Olympische Winterspelen.

De Nederlandse aflossingsploeg van de mannen slaagde er niet in zich voor ‘Vancouver’ te kwalificeren. Eerder was bij de vrouwen Annita van Doorn al zeker van de Spelen, op de individuele 1.000 meter.

Knegt, een 20-jarige Fries, eindigde gisteren in series als tweede en haalde daarmee de kwartfinales. Daarin eindigde de talentvolle shorttracker als derde achter de Amerikaanse olympisch kampioen Apolo Ohno en de Chinees Sui Bao Ku. Knegt werd uiteindelijk tiende. Een plek bij de eerste twaalf was de eis voor ‘Vancouver’.

Voor het eerst sinds 1998 (Nagano) mag Nederland weer een vrouwenploeg inschrijven op de Winterspelen. Liesbeth Mau-Asam, Annita van Doorn, Sanne van Kerkhof en Maaike Vos bereikten in Marquette de halve finales op de aflossing. Dat was voldoende om zich te verzekeren van een ticket voor het olympisch toernooi. „Dit is echt super”, zei Van Kerkhof na afloop. „We hebben er met elkaar, met de trainers en het begeleidingsteam zo lang naar toe gewerkt en dan zijn we nu al zeker. Dat is mooi. Ik ben trots dat ik daar deel van uit mag maken.” Ook bondscoach John Monroe was tevreden. „Dit team is klaar voor Vancouver”, zei hij.

Voor de mannenploeg is de olympische droom voorbij. In de halve finale gingen Knegt, Niels Kersthol, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart als tweede over de finish, tweeduizendste van een seconde voor de Duitsers, maar de jury besloot Nederland te diskwalificeren omdat de ploeg in het laatste stukje naar de finish te veel van haar lijn was afgeweken.

„Naar de finish ga je altijd wel iets van je lijn af, je probeert een beetje te blokken”, zei Knegt. „Dat is een onbewuste reactie. Blijkbaar week ik te veel af van mijn lijn. Ik dacht echt dat we er waren.”

Extra zuur was dat de aflossingsploeg door de diskwalificatie niet meer kon starten in de B-finale. „Ze waren zo dichtbij”, zei Monroe. „De jongens zijn zwaar teleurgesteld. Het voelt alsof het ze is ontnomen.”