Schrijer voert lijst PvdA aan in Rotterdam

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is door de Rotterdamse PvdA-leden gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Schrijer (43) kreeg ruim de helft van de bijna 800 uitgebrachte stemmen. Hij versloeg zijn collega-wethouder Hamit Karakus (40 procent) en raadslid Ronald Motta (8 procent). Met achttien zetels is de PvdA momenteel de grootste partij in de stad. Schrijer zette zich in zijn campagne onder meer af tegen „het onverzoenlijke wij-en-zijdenken” van Rotterdams grootse oppositiepartij Leefbaar (veertien zetels).

„Samenwerking is verder weg dan ooit”, zo herhaalde hij gisteren. Volgens de oud-deelgemeentebestuurder uit Charlois (Rotterdam-Zuid) is Leefbaar de afgelopen maanden „verder geradicaliseerd”, mede onder druk van de opmars van Geert Wilders in de landelijke opiniepeilingen. „Rotterdam is een multiculturele stad, die niet gebaat is bij een partij die voortdurend de tegenstellingen opzoekt en benadrukt.”

In tegenstelling tot drie jaar geleden heeft Leefbaar ditmaal aangekondigd een mogelijke samenwerking met de ‘gehate’ PvdA niet op voorhand uit te willen sluiten. Lijsttrekker Marco Pastors had zijn hoop echter gevestigd op Karakus. „Die is in elk geval voor rede vatbaar”, zei hij eerder deze maand. Schrijer daarentegen is in zijn ogen „zo’n typische PvdA-technocraat, die met zijn rug naar de werkelijkheid staat”.

Tot ongenoegen van een deel van de achterban stuurde de huidige fractievoorzitter Peter van Heemst anderhalve week geleden een e-mail naar de leden, waarin hij zijn voorkeur uitsprak voor Karakus. Ingewijden meldden gisteren dat die oproep „averechts” heeft gewerkt. Van Heemst schreef dat de PvdA „twee fantastische kandidaten” had, en ging daarmee voorbij aan Motta. Beiden kwamen deze collegeperiode al meermalen met elkaar in conflict.

Schrijer riep gisteren op tot eenheid in de partij. Hij benadrukte dat veiligheid, een heikel thema in de Rotterdamse politiek, bij de PvdA in goede handen is. Schrijer deelde verder een sneer uit aan de SP. „De SP is als plassen in de broek: eerst voelt het nog warm en behaaglijk, daarna gaat het stinken en voelt het nat en koud.”

Binnen de PvdA gold Schrijer lange tijd als ‘rechts’ omdat hij, kort na de verkiezingsoverwinning van Leefbaar in 2002, bekende dat in Rotterdam-Zuid harde ingrepen nodig waren om de balans te herstellen.

    • Mark Hoogstad