Rijst revisited

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik hier in de krant opbiechtte niet zo goed te zijn in het koken van rijst. Tuurlijk, ik krijg heus wel een kom acceptabele rijst op tafel. Maar zelden is-ie werkelijk perfect. Perfect als in niet te nat, niet te droog, niet ongaar maar ook niet te zacht. En vooral: perfect van smaak. Of iemand mij een foolproof methode kon leveren voor altijd mooie rijst.

Meer dan vijftig reacties kwamen er binnen op het kookblog, per mail maar ook per oldskool-post. Wat een boel rijstkookmethodes zijn er in omloop. Er zaten recepten bij die door oude Indische tantetjes met hun laatste ademtocht waren ingefluisterd. Recepten die dochters van moeders leerden en andersom, een recept geleerd van een Surinaamse collega en één van een Iranees vriendje.

Opvallend veel inzenders gebruikten de hooikistmethode. De meesten werkten met een afgepaste hoeveelheid water. Een enkeling voegde olie of boter toe. En dan was er nog een bewerkelijk recept van Jamie Oliver, dat de inzender ervan zelf nog nooit had uitgeprobeerd – hij hield zich gewoon aan de instructies op de zijkant van het rijstpak.

En nu wil jij natuurlijk weten of ik al die methodes heb uitgeprobeerd. Welnu, nog niet allemaal. Ik ben begonnen met een aantal hooikistmethodes. Een hooikist is precies wat het woord zegt, een kist met hooi erin. Daarin kan voedsel worden gezet om het langzaam te laten garen in de restwarmte van een kort, voorafgaand kookproces. Je kunt gemakkelijk zelf zo’n kist maken, maar hetzelfde effect bereik je met een slaapzak, warme jas of dekbed.

In mijn geval werd het de dekbedmethode. Maar hoe lang ik de rijst ook vooraf liet koken – op advies van Renee, Eveline en Roelant respectievelijk nauwelijks, 5 minuten en tot er putjes in de rijst ontstonden – na een verblijf van een of twee uur onder mijn donsdeken was hij te gaar. Het is niet uit te sluiten dat ik iets fout doe, maar omdat er nog zoveel andere methodes lagen te wachten heb ik deze voorlopig opzij gelegd.

Ik testte de methodes van Anton, van Lotte, van Hilleke, van Joke, van Sophie en van nog een paar lezers. Wie wil kan hun instructies teruglezen in het archief van www.nrcnext.nl/koken. De rijst van Sophie vond ik het lekkerst. Mooi droog, precies gaar genoeg en smakelijk. Je hebt er een stoompan voor nodig:

Kook de rijst eerst 5 minuten in de normale pan (de onderste). Giet het vervolgens in de bovenste (een pan met gaatjes) en doe in de normale pan een laagje water. Zet de pannen op elkaar, deksel erop en minstens 20 minuten op laag vuur laten staan.

Sophie gebruikt een pan van Ikea. Ik stoom in een couscouspan uit een Marokkaanse winkel. Beide kosten hooguit 20 euro. Maar wacht nog even voor je naar de winkel rent. Morgen vertel ik je over mijn nieuwste keukenspeeltje. Kost 25 euro, maar dan heb je voortaan ook altijd perfecte rijst.

Praat mee over het koken van perfecte rijst op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een varkensribstuk klaar.

    • Janneke Vreugdenhil