Printermaker Océ komt in handen Canon

Het Japanse elektronicabedrijf Canon neemt voor 730 miljoen euro de Nederlandse printerfabrikant Océ over. Het in moeilijkheden verkerende Venlose bedrijf zocht al langer naar een partner om het hoofd boven water te houden.

Océ steunt het bod. Als de aandeelhouders het accepteren, blijft Océ een zelfstandige divisie binnen Canon, met een eigen merk en een Nederlands hoofdkantoor. Ook onderzoek en ontwikkeling blijven in Venlo. De huidige raad van bestuur van Océ zal de nieuwe divisie van Canon leiden.

Océ is gespecialiseerd in hoogwaardige kleurenprinters, grootformaatprinters en ‘hogesnelheidsprinters’, maar ziet al enige tijd de omzet dalen. Het ontbrak Océ aan schaalgrootte om zelfstandig te groeien. Het bedrijf zegt sinds zomer vorig jaar op zoek te zijn naar een overnamepartner.

Door de economische crisis raakte het bedrijf verder in problemen, met ingrijpende herstructureringen tot gevolg. Het bedrijf had een schuld van 700 miljoen euro en verkocht eigen vastgoed om aan de bankconvenanten te blijven voldoen. Het aantal werknemers werd met 9 procent teruggebracht tot circa 22.000, van wie 4.000 in Nederland. Dit jaar vroeg Océ nog deeltijd-WW aan voor 2.400 werknemers in Venlo, waar het bedrijf printers assembleert en inkttoners produceert.

Ook na de kostenbesparingen dreigde de ontwikkeling van nieuwe producten in gevaar te komen, terwijl de hoogwaardige researchafdeling juist de kracht van Océ is.

Canon is met een omzet van 32 miljard euro ongeveer tien keer zo groot als Océ. De Japanners halen tweederde van hun omzet uit printers, zowel voor particulieren als bedrijven. Océ-topman Rokus van Iperen spreekt van „de ideale aanvulling” op de activiteiten van Océ. „Samen worden we een krachtige wereldspeler.” Volgens Van Iperen leidt de overname niet direct tot nieuw banenverlies. „Er is amper overlap tussen de beide bedrijven.” Het bod van Canon lag met 8,60 euro per aandeel ruim tweederde boven de slotkoers van vrijdag. Vanmorgen steeg het aandeel Océ met 68 procent tot 8,54 euro. Grootaandeelhouders met een belang van 19 procent steunen het bod.

Océ: pagina 11