Palestijnen willen staat uitroepen

De Palestijnse Autoriteit overweegt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te vragen een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen. Dat zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat dit weekeinde.

Erekat zei in een interview met de BBC dat het na jarenlang vruchteloos onderhandelen tijd wordt eenzijdig de Palestijnse onafhankelijkheid uit te roepen. „We onderhandelen niet achttien dagen of achttien maanden over een tweestatenoplossing. In godsnaam, we doen dit al achttien jaar. Dit is het beslissende moment.”

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de onafhankelijkheid van een Palestijnse staat zou erkennen, omdat de Verenigde Staten zo’n verzoek vrijwel zeker zouden blokkeren. Als de raad dat wél zou doen, zou elke Israëlische operatie in Palestijns gebied illegaal zijn.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wees de uitspraken van Erekat gisteren in een toespraak van de hand. Volgens hem „[is] er geen alternatief voor onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen”, en komen eenzijdige stappen van de Palestijnen neer op het negeren van bestaande afspraken. In 1988 riep de toenmalige Palestijnse leider Yasser Arafat ook al eens de onafhankelijkheid van een nieuwe Palestijnse staat uit, maar die stap werd nooit geïmplementeerd.

Saeb Erekat zegt dat de Palestijnen gefrustreerd zijn, omdat de Israëlische bouw in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in bezet Oost-Jeruzalem, de beoogde hoofdstad van de nieuw te vormen Palestijnse staat, blijft doorgaan.

Het zogeheten vredesproces is dit jaar sinds het aantreden van Netanyahu volledig vastgelopen. Ook zijn de Palestijnen teleurgesteld in de houding van de VS, die de vorming van een Palestijnse staat naast Israël steunen. Behalve de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem moet ook de Gazastrook volgens Erekat deel uitmaken van deze staat, al heeft Abbas daar in 2007 alle macht verloren aan het rivaliserende Hamas.

President Mahmoud Abbas en premier Salam Fayyad lieten kort na Erekats uitspraken weten dat wat hen betreft niet snel wordt besloten tot het eenzijdig afroepen van een Palestijnse staat. Een medewerker van Abbas verklaarde dat de Palestijnen eerst zo’n verzoek goed zullen voorbereiden.

Premier Fayyad zei in de Israëlische krant Ha’aretz dat de Palestijnse Autoriteit eerst werk moet maken van de opbouw van instituties, voordat een dergelijke stap wordt genomen.

Abbas liet weten dat de Palestijnen „hun huiswerk” eerst gaan doen om zoveel mogelijk internationale steun te verwerven.