Onverwacht welbespraakte Tyson kent geen schaamte

Dvd

Tyson

Regie: James Tobback € 14,99

Regisseur James Tobback was al jaren bevriend met bokser Mike Tyson toen hij dit intieme filmportret van hem maakte. Een lang interview met de ex-wereldkampioen, opgesierd met archiefmateriaal: meer is het niet, en toch is Tyson een uniek, openhartig document.

De film laat zien dat Tyson nooit de top had kunnen bereiken zonder zijn coach Cus D’Amato, die de straatvechter de mentale discipline voor topsport meegaf. En dat hij vermoedelijk ook niet zo zou zijn ontspoord – hij zat een gevangenisstraf uit voor verkrachting – als zijn coach niet zo vroeg in zijn carrière was overleden.

Tyson is onverwacht welbespraakt en behept met een imposante schaamteloosheid, die geen halt houdt bij de slaapkamer: ,,Ik hou van sterke, onafhankelijke vrouwen, om ze vervolgens seksueel te domineren en te verslinden.” Over de edele bokssport zegt hij, onaangedaan: „Mensen beseffen niet hoe moeilijk het is om met één stoot iemands oogkas te breken – hoeveel techniek dat vergt.”

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn