'Niet op marketingwaarde sport letten'

Defensie gaat bezuinigen op de Topsportselectie. De atletencommissie van NOC*NSF is verontrust.

Trinko Keen, voorzitter van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF, vindt dat het ministerie van Defensie een verkeerd signaal afgeeft met de forse inkrimping van de Topsportselectie.

Wat is uw bezwaar?

Trinko Keen: „Als atletencommissie zien wij de aandacht voor een tweede carrière als een pijler van ons werk. Daarvoor is een lange weg te gaan. We zijn, bijvoorbeeld met het project ‘goud op de werkvloer’, druk doende sporters en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen. En daar hoort Defensie ook bij.”

Maar Defensie moet bezuinigen. Heeft u daar geen begrip voor?

„Op zich wel. Maar een inkrimping van de Topsportselectie van vijftien naar zes sporters, zie ik als een verkeerd signaal van een overheid die de toptien-ambitie van NOC*NSF ondersteunt en zich volledig achter het Olympisch Plan 2028 heeft gesteld. Dan verwacht je investeringen in plaats van bezuinigingen.”

Dat klinkt tegenstrijdig?

„Ik vind dat de overheid moet meegaan met de olympische ambities. Waarom doet de politie dat wel? Die breiden in tijden van crisis de Topsportselectie zelfs uit. En kijk eens naar het buitenland, waar topsporters, ook in deze tijd, volop steun van Defensie krijgen.”

Want vindt u van de selectie in sporten die Defensie wil toepassen?

„Ongepast dat straks vooral gekeken wordt naar de publicitaire waarde van een sport. Ik vind dat Defensie sporters moet zoeken die bij de organisatie passen en minder op hun marketingwaarde moet letten.”

Wat kan de atletencommissie doen?

„We gaan eerst maar eens met Defensie over deze radicale omwenteling praten.”

    • Henk Stouwdam