nederland kort

Donner: flexibelere werktijden om tot 67 te kunnen werken

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG. Arbeidstijden moeten flexibeler worden zodat arbeid en zorg voor kinderen, ouderen en zieken beter gecombineerd kunnen worden. Met flexibele werktijden wordt langer doorwerken ook aantrekkelijker. Dat zei minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) dit weekend tijdens een werkbezoek aan het Overijsselse Holten waar hij sprak met vertegenwoordigers van de Vrijwilligerscentrale Zwolle en het bedrijfsleven. In verband met verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar wil Donner de inzetbaarheid van werknemers vergroten met bij- en omscholing en een stevig loopbaanbeleid. Ook pleitte de minister voor een flexibele arbeidsmarkt die openstaat voor ouderen en mensen met een fysieke of psychische beperking.

Drie doden door ongeval na geldroof

MAARSBERGEN. Drie verdachten van een geldroof zaterdagochtend in het Gelderse Driel zijn overleden nadat hun auto op de A12 over de kop sloeg. Twee verdachten verblijven nog in het ziekenhuis. Allen zijn vermoedelijk Brits, volgens de politie. De overledenen zijn een 27-jarige en een 21-jarige man uit Liverpool en een 25-jarige man uit Londen. De pinautomaat aan het Polenplein in Driel werd rond drie uur ’s ochtends gekraakt. De politie kreeg toen te horen dat de daders vijf mannen zouden zijn. Na een korte achtervolging in Driel konden de verdachten ontkomen. Het ongeval langs de snelweg gebeurde een half uur na de kraak. In de vluchtauto werden enkele duizenden euro’s aangetroffen. (ANP)

Brandstichting in moskee Zoetermeer

ZOETERMEER. Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gesticht in de Al Quibla-moskee in Zoetermeer. Dat maakte de politie gisteren bekend. Er werd een molotovcocktail naar binnen gegooid. De brandweer kon het vuur snel doven, waardoor de schade beperkt bleef. Ongeveer een half jaar geleden werd op soortgelijke wijze brand gesticht in de moskee. De daders werden niet gevonden. De politie gaat extra surveilleren. (ANP)

Zware mishandeling van politieagente

LEEUWARDEN. Een 32-jarige inwoner van Harlingen is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden, nadat hij een politieagente bewusteloos had geslagen. Dat meldde de politie gisteren. De verdachte reageerde agressief toen hij voor een controle met zijn auto aan de kant werd gezet. Een van de agenten bespoot de man met pepperspray en probeerde hem in de boeien te slaan. In het tumult kreeg een agente zo’n harde klap in haar gezicht dat ze buiten westen raakte. De politie probeerde de verdachte uiteindelijk met getrokken pistool onder controle te krijgen. De politieagente is later overgebracht naar het UMC in Groningen. (ANP)

Kettingbotsing na ruzie in discobus

GOEDEREEDE. Onenigheid in een discobus op Goeree-Overflakkee heeft zondagochtend vroeg geleid tot een kettingbotsing. Drie bussen vol jongeren botsten op elkaar toen de voorste bus ineens midden op de N57 tot stilstand kwam. Elf jongeren zijn daardoor lichtgewond geraakt, meldde de politie. De chauffeur had zijn bus stilgezet op verzoek van een beveiligingsmedewerker, omdat er wat rumoer was ontstaan. De nachtbussen brachten 150 tot 200 jongeren naar huis vanuit een grote discotheek in Ouddorp. Zes gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, vijf werden er ter plekke behandeld. (ANP)