NCTb kijkt naar lek Noordeinde

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoekt lekken in de beveiliging van het paleis Noordeinde. Aanleiding is een geslaagde insluipactie van het tv-programma Undercover in Nederland. Twee medewerkers wisten zich toegang tot het paleis te verschaffen in een auto waarin een nepbom verstopt was.

Zij konden nagenoeg ongemoeid de paleistuin inrijden door zich voor te doen als personeel van het klusbedrijf ‘Broekman & Janssen’. Hun paspoorten werden routinematig gecontroleerd, de bestelauto verder niet. Pas nadat zij rond hadden gelopen in de koninklijke stallen, met het verhaal dat zij kwamen controleren op houtrot, kreeg de bewaking argwaan. De ‘klusjesmannen’ konden niettemin ongemoeid het terrein verlaten.

De NCTb is door de undercoveractie in verlegenheid gebracht. De dienst is verantwoordelijk voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis en voor de beveiliging van de paleizen. Enkele jaren geleden kocht de Rijksgebouwendienst nog onroerend goed in de omgeving van Paleis Noordeinde op, na een analyse van de NCTb.

Fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben inmiddels opheldering gevraagd over de geconstateerde manco’s in de beveiliging en willen uitleg van de verantwoordelijke ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Dat geldt onder meer voor het feit dat de marechaussee, ondanks argwaan, de twee toch ongemoeid liet.

Vorige week, bijna een maand na de operatie, meldde de marechaussee op zoek te zijn naar twee mannen die de tuin van het paleis waren binnengedrongen. Vermoedens dat het ging om medewerkers van het tv-programma waren er wel, maar konden toen nog niet bevestigd worden.