Mooie groeicijfers betekenen niet dat de recessie ook echt voorbij is

Feestvieren? Nee, opgelucht ademhalen is eerder het parool. Net als de VS en Japan heeft de eurozone de afkalving van het bruto binnenlands product een halt toegeroepen. Dat is een verbetering ten opzichte van de vrije val die begin 2009 nog leek te worden ingezet. Maar zelfs als dit nu nog schoorvoetende herstel duurzaam blijkt, heeft de economie te veel schade geleden en is zij nog steeds te fragiel om er uitbundig over te kunnen juichen.

In de meeste geavanceerde economieën lijkt het bbp weer toe te nemen. Vorige week vrijdag meldde het bureau voor de statistiek van de Europese Unie een groei van 0,4 procent in het derde kwartaal. Dat volgde op de bekendmaking van een stijging van 0,9 procent in de VS. Vanmorgen bleek Japan 1,2 procent gegroeid te zijn op kwartaalbasis. Door de bbp-afname van 0,4 procent in het derde kwartaal is het Verenigd Koninkrijk achterin het peloton beland.

De terugkeer van de groei op de meeste plekken is net zo welkom als bouwers dat zijn, nadat een orkaan een huis heeft plat geblazen. Zelfs na het afgelopen kwartaal is het bbp in de eurozone nog steeds 5 procent lager dan in het piekkwartaal vorig jaar. Voor de VS bedraagt de vergelijkbare neergang 3 procent, en voor Japan en het Verenigd Koninkrijk 6 procent.

Een deel van deze dalingen was ‘medicinaal’, in de zin dat onhoudbare excessen zijn geëlimineerd. Maar in de meeste gevallen zijn de bbp-afnames en de begeleidende werkloosheidsstijgingen economische ziektes, die wél pijn doen maar geen voordeel opleveren.

Sommige voorspellers denken dat de pijn snel zal verdwijnen. Binnen een paar jaar zal het volgens hen net zijn of er nooit een recessie is geweest. Het is waar dat zich in de geschiedenis veel snelle oplevingen hebben voorgedaan, maar helaas zal het deze keer waarschijnlijk anders gaan.

Het financiële systeem is nog lang niet gezond, de onevenwichtigheden in de wereldhandel zijn nog steeds niet opgelost – getuige het Amerikaanse handelstekort, dat in september 18 procent hoger was dan in augustus – en regeringen hebben de stimuleringskraan nog wijd open staan.

Kortom: er blijven veel vertragende factoren voor de groei bestaan en het is mogelijk dat de recessie weer zal terugkomen. Angst zelf neigt ertoe dat te bewerkstelligen omdat bange bedrijven en beleggers hun hand op de knip houden. Als gevolg daarvan kan het herstel traag verlopen en vrijwel vreugdeloos zijn.

Edward Hadas

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Edward Hadas