Maradona moet zwaar boeten voor grove beledigingen

De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Diego Maradona voor twee maanden geschorst. De Argentijnse bondscoach moet boeten voor zijn beledigende opmerkingen tegen journalisten na de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd vorige maand tegen Uruguay (0-1). Argentinië plaatste zich op 14 oktober in Montevideo voor het WK, maar na afloop liet Maradona zich tijdens de persconferentie gaan tegenover verslaggevers, die kritiek hadden gehad op de matige prestaties van Argentinië in de kwalificatiereeks. Nadat hij zijn excuses had gemaakt tegen alle aanwezige vrouwen in de zaal, brieste Maradona: „Jullie kunnen eraan zuigen en eraan blijven zuigen!” De voormalige voetbalvedette was persoonlijk in Zürich aanwezig. Hij verontschuldigde zich tegenover de FIFA en de ‘voetbalfamilie’ voor zijn uitlatingen. Eerder had Maradona geweigerd om zijn excuses aan te bieden. Met een dreigende schorsing van vijf duels – waardoor hij mogelijk het WK zou moeten missen – bond de Argentijn in. De tuchtcommissie hield het bij een schorsing van twee maanden en een boete van ruim 16.000 euro.

Voor Johan Cruijff betekent de schorsing van Maradona een tegenvaller. De Nederlandse bondscoach van de Catalaanse voetbalselectie had Maradona uitgenodigd voor een oefenwedstrijd op 22 december in het Camp Nou van Barcelona. De wedstrijd gaat door. (ANP)