Kroes: EU, zet vrouw aan de top

„De juiste man op de juiste plek is vaak een vrouw.” Met deze aanbeveling hebben zich drie Brusselse topvrouwen gemengd in het debat over de toekomstige voorzitter van de Europese Raad. De functionaris, ook wel aangeduid als de ‘president van Europa’, wordt donderdag tijdens een speciale EU-top aangewezen.

Eurocommissaris Neelie Kroes, haar Zweedse collega Margot Wallström en Diana Wallis, de Britse vicevoorzitter van het Europees Parlement, stellen vandaag in de Financial Times dat de eerste president van Europa een vrouw moet zijn. „Het wordt tijd dat woorden daden volgen als het gaat om de benoeming van vrouwen in leidinggevende functies in de Europese Unie.”

Eerder maakten de vrouwen zich sterk voor de benoeming van vrouwen in de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Van de twintig landen die al kandidaten voor de Commissie genomineerd hebben, schoven er maar drie een vrouw naar voren.

Onder de formele en informele kandidaten voor het voorzitterschap bevindt zich slechts één vrouw: Vaira Vike-Freiberga (71), oud-president van Letland. Vike-Freiberga is partijloos en voert openlijk campagne.

Drie dagen voor de allesbeslissende top is er nog veel onduidelijk. De Britten willen nog steeds Tony Blair. De Belgen ruziën al twee weken over de vraag hoe het straks verder moet als premier Herman Van Rompuy de baan krijgt. Ook Premier Balkenende wordt nog steeds genoemd. Ook voor de tweede topfunctie , die van Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, zijn er vooral mannelijke kandidaten.