Kort nieuws Economie

PCM-drukkerij in Rotterdam dicht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 nov. - De Persgroep Nederland, voorheen PCM, sluit haar krantendrukkerij in Rotterdam op 1 april volgend jaar. De uitgever heeft daarover een akkoord bereikt met werknemers en vakbonden. De Persgroep bouwt de productie in Rotterdam langzaam af. In januari staat het grootste gedeelte van de 160 werknemers op straat. Tot 1 april maakt een kleinere groep drukkers daar nog de landelijke editie van het AD. De sluiting komt vier maanden later dan De Persgroep aanvankelijk van plan was. De uitgever wilde de productie concentreren in de PCM-drukkerij in Amsterdam en de Wegener-drukkerij in Den Haag, die De Persgroep en PCM deze zomer overnamen.

Japanse economie groeit 1,2 procent

Tokio, 16 nov. - De economie van Japan is in het derde kwartaal met 1,2 procent gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor, twee keer zo veel als analisten hadden verwacht. In het eerste kwartaal boekte de Japanse economie nog een recordkrimp. Het land verkeerde in de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het herstel is mede het gevolg van het stimuleringsprogramma van de overheid, die de binnenlandse vraag stimuleerde. (Reuters, AP)

Recordaantal pinbetalingen

Leidschendam, 16 nov. - Nederlandse consumenten pinnen steeds meer. Detailhandel Nederland verwacht dat het aantal pinbetalingen dit jaar boven de 2 miljard uitkomt, een record. Vorig jaar ging het nog om 1,75 miljard transacties. Op steeds meer plekken zijn pinautomaten te vinden, zoals bij marktkramen. De laatste zes weken van dit jaar wordt er een nieuwe campagne gehouden om het aantal pinbetalingen verder op te voeren. (ANP)