Kameroen en Nigeria naar WK

De voetbalelftallen van Egypte en Algerije gaan woensdag in Soedan op herhaling. Ze moeten op neutraal terrein uitmaken wie er naar het WK voetbal volgend jaar in Zuid-Afrika mag. De twee ploegen speelden zaterdag in Caïro in de laatste groepswedstrijd van het Afrikaanse WK-kwalificatietoernooi tegen elkaar. Egypte won met 2-0. Daardoor eindigden ze in groep C gelijk op de eerste plaats, met dertien punten uit zes wedstrijden en de doelcijfers 9-4.

Het duel in Caïro had onder strenge veiligheidsmaatregelen plaats. Donderdag was de spelersbus van Algerije op weg van het vliegveld naar het hotel met stenen bekogeld. Daarbij raakten drie spelers van Algerije lichtgewond. Algerije kwam na twee minuten achter. De kapitale tweede treffer van Egypte viel in de zesde minuut van de extra tijd.

Nigeria plaatste zich zaterdag voor het WK. Nigeria won in en tegen Kenia met 3-2, terwijl Tunesië verloor bij Mozambique: 1-0. Door deze uitslagen eindigde Nigeria aan kop in groep B met één punt voorsprong op Tunesië. Eerder was dat zo in 1994, 1998 en 2002. Ook Kameroen gaat naar het WK. Het won van Marokko met 2-0.

Guus Hiddink is nog niet zeker van zijn zesde grote titeltoernooi als bondscoach. Zijn Russische ploeg verzuimde zaterdag voor eigen publiek in de eerste play-offwedstrijd tegen Slovenië ruim afstand te nemen: 2-1. De Russen moeten die marge in Maribor verdedigen. Rusland nam een 2-0 voorsprong door doelpunten van Biljaletdinov. Twee minuten voor tijd maakte Pecnik de tegentreffer. In de extra tijd behoedde de Russische doelman zijn ploeg voor de gelijkmaker.

Griekenland kon zaterdag in de eerste play-offwedstrijd geen afstand van Oekraïne nemen. De ploeg van bondscoach Rehhagel moest in Athene genoegen nemen met 0-0. Frankrijk won in Dublin met 1-0 van Ierland. Anelka scoorde in de 72ste minuut. Portugal kwam zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo in Lissabon niet verder dan 1-0 tegen Bosnië-Herzegovina. Uruguay kan zich woensdag voor het WK plaatsen. De ploeg won de uitwedstrijd tegen Costa Rica met 1-0. (ANP)