internationaal kort

VS eisen commissie voor bestrijding Afghaanse corruptie

Washington. De Afghaanse president Karzai moet een „tribunaal voor ernstige misdaden” en een anti-corruptiecommissie oprichten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren gezegd in een interview met de televisiezender ABC. Ze zei dat de Afghaanse regering actie moet ondernemen tegen mensen „die gebruik hebben gemaakt van het geld dat Afghanistan is ingestroomd”, de afgelopen acht jaar. De Afghaanse president is in augustus herkozen in verkiezingen die getekend werden door fraude. Hij is onder groeiende Westerse druk komen te staan om de corruptie aan te pakken. „We geloven dat president Karzai en zijn regering beter kunnen”, zei Clinton. Ze zei dat ze Karzai duidelijk heeft gemaakt dat er geen geld wordt overgemaakt tenzij de VS kunnen traceren of het ook daadwerkelijk op de juiste bestemming aankomt. Corruptie in Afghanistan, de grootste opiumproducent ter wereld, heeft volgens het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit vooral te maken met drugs. (BBC)

Servisch-orthodoxe patriarch overleden

Belgrado. De Servisch-orthodoxe patriarch Pavle is gisteren in zijn slaap overleden aan een hartstilstand. Dat heeft de Servisch-orthodoxe kerk bekendgemaakt. De 95-jarige Pavle leidde de Servisch-orthodoxe kerk sinds 1990, in een periode waarin het communisme viel, Joegoslavië na burgeroorlogen uiteenviel en de Servische president Milosevic moest aftreden. In zijn kerstboodschap in januari 2000 noemde de patriarch de twintigste eeuw „een fiasco” voor de Serviërs. „Zoveel oorlogen, zoveel vergoten bloed, en zo weinig vrede. En de perioden van vrede die we hebben gekend in deze eeuw waren niet echt vredig omdat we [in die perioden] de basis legden voor nieuwe oorlogen”, schreef de patriarch in 2000. De populaire kerkleider werd gezien als een gematigde kracht binnen de orthodoxe kerk en stond bekend als een bescheiden man. Nu Pavle is overleden kan de opvolgingsprocedure in gang worden gezet. (AP, AFP, Reuters)

Vijftien doden bij aanslag in Peshawar

Peshawar. Bij een zelfmoordaanslag in de Pakistaanse stad Peshawar zijn zaterdag vijftien doden gevallen en twintig mensen gewond geraakt. De aanslag had plaats bij een controlepost van de politie. Agenten hielden een auto aan, waarna de bestuurder zichzelf opblies. De noordwestelijke stad is een regulier doelwit van aanslagen in de afgelopen weken. Vrijdag kwamen twaalf mensen om het leven toen een autobom ontplofte bij het regionale kantoor van de Pakistaanse inlichtingendienst. En twee weken terug ontplofte een bom op een drukke markt, waarbij ruim honderd doden vielen. De aanslagen worden in verband gebracht met het offensief van het Pakistaanse leger in Zuid-Waziristan, een bolwerk van de Pakistaanse Talibaan en Al-Qaeda. (AP, Reuters)

Kopstuk Siciliaanse maffia opgepakt

Rome. De Italiaanse politie heeft een van de hoogste maffiabazen op Sicilië opgepakt. Dat hebben Italiaanse functionarissen gisteren gezegd. Domenico Raccuglia wordt gezien als de nummer twee van de Cosa Nostra en is een van de dertig gevaarlijkste voortvluchtigen van Italië. De Italiaasne minister van Binnenlandse Zaken sprak van „één van de hardste klappen” die de Siciliaanse maffia de afgelopen jaren heeft gekregen. De politie heeft Raccuglia opgepakt in een appartement in een klein West-Siciliaanse dorp. Hij was al vijftien jaar voortvluchtig. (AP)