Gratis geld leidt tot rellen bij Eiffeltoren

Reclamecampagnes halen meestal de nieuwskolommen niet, maar soms gaat er iets mis. Zoals zaterdag, toen een bedrijf dat internetgebruikers betaalt voor het lezen van e-mails, „gratis geld” wilde uitdelen in Parijs. Dat leidde tot rellen bij de Eiffeltoren. Zo’n 7.000 mensen waren zaterdag afgekomen op de belofte dat daar 5.000 pakketjes met 5 tot 500 euro zouden worden uitgedeeld vanaf een reclamebus.

Initiatiefnemer was Stéphane Boukris, een marketingexpert die eerder ophef veroorzaakte met een kortstondige site waarop scholieren tegen betaling hun huiswerk konden laten maken.

De veiligheidsvoorzieningen bleken echter niet berekend op de toeloop. Op verzoek van de politie maakt de geldbus rechtsomkeert. Daarop ontstond woede. Een stadsbus werd bekogeld, een auto omgekeerd, drie winkelruiten sneuvelden, en negen arrestaties volgden. Daarna kwam de politieke opwinding. Minister van Begroting Eric Woerth noemde het „onacceptabel” zo de groeiende armoede te bespelen. De Franse wet verbiedt reclame maken met geldbiljetten, maar het bedrijf had de maximale boete van 150 euro op de koop toe genomen. De politie had naar eigen zeggen geen middelen de operatie te verbieden.