Geen bindend akkoord klimaat in Kopenhagen

Er komt volgende maand definitief geen juridisch bindend klimaatakkoord in Kopenhagen. Dat hebben de Amerikaanse president Obama en zijn Aziatische collega’s gisteren besloten.

De 192 landen die over drie weken bijeenkomen in Kopenhagen zouden daar een nieuw klimaatakkoord sluiten, dat het Kyoto-protocol moest opvolgen. Daarin zouden doelstellingen worden vastgelegd voor de vermindering van broeikasgassen die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde.

Dat doel vinden de regeringsleiders, die gisteren in Singapore bijeen waren „onrealistisch”, aldus de Amerikaanse onderhandelaar Michael Froman. De regeringsleiders van onder meer China, Ruslan en Japan zetten nu in op een politiek akkoord. Een juridisch bindend verdrag zou dan volgend jaar op een bijeenkomst in Mexico-Stad kunnen worden gesloten, aldus Froman. De deadline voor dat verdrag moet wel in Kopenhagen worden vastgesteld.

Het besluit om af te zien van een juridisch bindend akkoord werd bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van APEC, een organisatie van 21 Aziatische landen en landen rond de Pacifische Oceaan. De premier van Denemarken, Lars Lokke Rasmussen, gastheer van de top in december, was er speciaal voor op het laatste moment naar Singapore gevlogen. Hij zei: „We moeten ons in de komende weken concentreren op wat mogelijk is en ons niet laten afleiden door wat niet mogelijk is.”

De verwachtingen over de uitkomst van de klimaattop in Denemarken (7-18 december) worden al enige tijd getemperd. De Nederlander Yvo de Boer, klimaatchef van de VN, zegt afgelopen weekeinde in NRC Handelsblad dat er nog zeker een half jaar nodig is voor de onderhandelingen volledig zijn afgerond. „Het is in Kopenhagen geen alles-of-niets-situatie. Ik denk nog steeds dat er een sterk akkoord komt”, zegt De Boer.

Ongeveer veertig ministers van Milieu komen vandaag bijeen in Kopenhagen om het klimaatakkoord te redden. (AP, Reuters)