Excuus Rudd om misbruik kindmigrant

De Australische premier Rudd heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan duizenden mensen die als kind onder toezicht van de staat werden gesteld, vaak werden uitgebuit en soms ook seksueel werden misbruikt.

Het gaat om mensen die als kind vanuit Groot-Brittannië naar Australië zijn gevoerd. De kinderen waren dikwijls door de Britse autoriteiten zonder medeweten van de ouders op transport gesteld.

Op een emotionele bijeenkomst in Canberra, bijgewoond door veel voormalige kindermigranten, betuigde Rudd zijn diepe spijt. „Het spijt ons van de tragedie, de absolute tragedie van de verloren jeugd. Het spijt ons dat u als kinderen uit uw gezin werd genomen en in instellingen werd geplaatst waar u zo vaak bent misbruikt. Het spijt ons van het fysieke leed, van het gebrek aan emotionele warmte en de kille afwezigheid van liefde, tederheid en zorg.”

De Britse premier Gordon Brown liet gisteren via een woordvoerder weten dat ook hij zijn verontschuldigingen wil aanbieden, na overleg met gedupeerde overlevenden. Naar verwachting zal dit echter pas volgend jaar gebeuren.

Door de eeuwen heen hebben de Britten zo’n 150.000 kinderen – sommigen wezen, anderen arme kinderen met weinig vooruitzichten in eigen land – verscheept naar Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Zuid-Afrika en Zimbabwe. De praktijk duurde voort tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw.

De Britten en de koloniale bestuurders oordeelden destijds dat het mes aan twee kanten sneed. Voor het moederland was het een makkelijke manier van overtollige, arme kinderen af te raken, die een financiële last vormden. Bovendien kon zo de blanke component van de bevolking in de koloniën worden versterkt, hetgeen in Londen en de koloniën als wenselijk werd beschouwd.

Sommige kinderen waren nog maar drie jaar oud, toen ze naar Australië werden gestuurd. John Hennesey was zes toen hij in 1947 naar Australië werd gezonden. Hij vertelde journalisten vanmorgen dat de aartsbisschop van Perth hem en zijn lotgenoten begroette met de woorden: „Welkom in Australië. We hebben jullie nodig wegens jullie blanke afkomst.” Op zijn twaalfde werd Hennesey in geheel ontklede staat mishandeld door het hoofd van een inrichting omdat hij zonder toestemming enkele druiven had geplukt in een wijngaard. Hij ging er voorgoed door stotteren. Pas tien jaar geleden werd hij, op uitnodiging van de Britse regering, met zijn toen 86-jarige moeder herenigd.

Hennesey toonde zich aangedaan door de excuses van Rudd. „Maar waar ik echt op wacht, is de Britse verontschuldiging”, zei hij. „Dat is de room op de taart.”