Een wandeling op plat papier

Paul Faassen is tekenaar en illustrator voor onder andere de VPRO-gids en de Viva.

Hij heeft bestaande illustraties losgesneden en met nieuw beeld gecombineerd.

Ik zie een groepje pinguïns in Artis. Heel mooi en ontroerend.

Maar ik denk wel direct: straks na sluitingstijd steken ze een

sigaretje op en gaan ze languit liggen.

Zo kijkt Paul Faassen naar de dingen om zich heen. In het zojuist verschenen boek Horizonvervuiling heeft hij bestaande illustraties, die hij eerder maakte voor kranten en tijdschriften, losgesneden en gecombineerd met nieuw beeld. Zo kun je vogels in een strandscène die eerder ter illustratie dienden bij een stuk over expats, nu tegenkomen in een geheel andere samenstelling. Zo mengen twee werelden zich tot één nieuwe.

Paul Faassen (42) is sinds 1995 werkzaam als freelance tekenaar en illustrator, onder andere bij Elle, Viva, Vrij Nederland en de VPRO Gids. Faassen: „Ik wil een wandeling op het papier maken en vraag de lezer mee te lopen. Het zijn alledaagse observaties en gedachten over de moderne mens. Mijn lezers worden meegenomen en kunnen zich tegelijkertijd afvragen in welke wereld zij zich herkennen.”

De verschillende tekenstijlen vallen samen in een ‘doorlopend landschap’ op plat papier dat oneindig lijkt te zijn. De lezer loopt als het ware door een vrolijk boek, met hier en daar een vleugje ironie maar met vooral veel lachwekkende scènes.

Horizonvervuiling, Uitgeverij De Harmonie, € 19,90.

Kijk voor meer informatie op www.paulfaassen.nl

    • Margot Poll