Donner: werk moet flexibeler

Arbeidstijden moeten flexibeler worden, zodat arbeid en zorg beter gecombineerd kunnen worden. Met flexibele werktijden wordt langer doorwerken ook aantrekkelijker.

Dat zei minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) zaterdag tijdens een werkbezoek aan het Overijsselse Holten, waar hij sprak met vertegenwoordigers van de Vrijwilligerscentrale Zwolle en het bedrijfsleven. Donner pleitte voor soepeler werktijden zodat arbeid en zorgtaken beter te verenigen zijn. Hij zei dat daar in loopbaan- en levensloopplanning op moet worden ingespeeld.

Donner wil in verband met het optrekken van de AOW-leeftijd naar 67 jaar aanvullende maatregelen nemen om de inzetbaarheid van werknemers te vergroten via bij- en omscholing en via het opzetten en versterken van een stevig loopbaanbeleid. Het kabinet hoopt op deze manier dat mensen niet te lang in een zwaar beroep werken en ‘versleten’ raken. In het AOW-voorstel wil het kabinet werkgevers zelfs verplichten om werknemers die dertig jaar zwaar werk hebben verricht een alternatieve baan aan te bieden.

„Mensen moeten de mogelijkheid krijgen om ook daadwerkelijk langer door te kunnen werken’’, zei Donner.