Celstraf en tbs geëist voor doden baby's

De officier van justitie in Almelo heeft vanmorgen anderhalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige student Marike H. uit Enschede. Zij wordt ervan verdacht twee baby’s die ze ter wereld bracht vlak na hun geboorte te hebben gedood. De kinderen, Jurgen en Alex, zijn beiden door verstikking om het leven gekomen. Jurgen werd in november 2006 geboren, Alex in mei 2008.

De lijkjes zijn eind vorig jaar gevonden, respectievelijk in een tas bij een garagebox in Enschede en op zolder bij H.’s moeder. H. hield haar zwangerschappen verborgen uit angst relaties te verstoren.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum omschrijven H. als een intelligente, verbaal sterke, maar ook leugenachtige en emotioneel afstandelijke vrouw. H. lijdt volgens hen aan een persoonlijkheidsstoornis (borderline).

Klinisch psycholoog C.M. van Deutekom, die haar onderzocht, acht de kans op herhaling groot, mogelijk ook bij andermans kinderen. „Ze heeft twee verschrikkelijke gebeurtenissen meegemaakt. Die zijn extra beschadigend voor iemand met een persoonlijkheidsstoornis.”

H.’s advocaat, Evert van der Meer, noemt tbs met dwangverpleging „niet strikt noodzakelijk”. H. verklaarde zelf dat ze een studie heeft opgepakt. „Ik wil een nieuwe start maken. Ik heb dromen die ik wil verwezenlijken. Ik heb er alles voor over om stabiel en evenwichtig terug te keren in de maatschappij. Ik realiseer me wel dat ik niet de carrière zal krijgen die ik had gewenst.”

De uitspraak is op maandag 30 november.