Breekijzer en proefkonijn

In de kelder van haar woning is een breekijzer gevonden en nu moet ze bewijzen dat ze geen inbreker is. Dat is wat Claudia Pechstein naar eigen gevoel overkomt. Bovendien is ze, schreef ze op haar website, Versuchskaninchen. Proefkonijn in de sportrechtspraak. De 37-jarige Duitse schaatsenrijder is twee jaar geschorst, omdat ze wordt verdacht van doping.

De kelder is haar lichaam en het breekijzer bestaat uit een te groot aantal jonge rode bloedcellen die in de kelder werden gevonden, nadat er 95 keer naar was gezocht.

Pechstein, die op vier Olympische Spelen zeven medailles verzamelde, waaronder vier gouden, sleept haar afkomst met zich mee. Ze is geboren en getogen in Oost-Berlijn, in de voormalige DDR dus. Daar gingen enge dokters en trainers met foute pillen rond, die sporters tot meerdere eer en glorie van de natie tot onwaarschijnlijke prestaties brachten. De jonge Claudia won in 1985 op de Jeugdspartakiade in de DDR de 1.500 meter. Was dat wel zuivere koffie?

Na de Duitse hereniging zijn Oost-Duitse atleten in het soms zo hypocriete Westen verdacht gebleven. En Pechstein is niet (meer) geliefd in de mondiale, maar toch zo kleine schaatswereld. Niet bij haar o zo spontane landgenoot Anni Friesinger en niet in het Nederlandse kamp. Bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen ontbrak ze noodgedwongen de afgelopen dagen. Een week eerder in Berlijn kon ze langs de kant een uitgebreide studie maken van schaatsersnekken.

Misschien is Pechstein een dopingzondaar en zo een dief van medailles. Misschien ook niet. Haar verdachte bloedwaarden zijn een aanwijzing, maar meer niet. Ze heeft een koevoet en ze is proefkonijn.

Maar met on-DDR-achtig gebrek aan ontzag voor gezag, strijdt ze voor haar zaak. Ze vecht haar schorsing aan bij het internationale sporttribunaal CAS. Dat zal vandaag of morgen jurisprudentie schrijven of een verdenking al genoeg is voor een straf.

Claudia Pechstein gebruikt haar breekijzer: desnoods gaat ze naar de burgerrechter. Dat kan een juridische doorbraak opleveren: het bewijs dat rechtspraak in de sport vaak kromspraak is.

john kroon

    • John Kroon