Algauw omvatte hij mijn geslachtskenmerken

Tirade, nummer 430.

Van Oorschot, € 12,50

In de late jaren vijftig bracht Jessurun d’Oliveira samen met Reve, die net als hij redacteur bij Tirade was, een bezoek aan een feest op Jagtlust. ‘In de kale kelder was voor muziek en drank gezorgd. Robert Jasper Grootveld, de latere antirookmagiër, die altijd al iets met vuur had, ontblootte zijn bovenlijf en probeerde hardnekkig brand te stichten, waarin hij zo nu en dan slaagde [...]. Wij lieten ons daardoor niet allen afleiden. Gerard stapte op me af, knoopte vormelijk zijn jasje dicht en vroeg me op goedburgerlijke wijze ten dans. Natuurlijk stemde ik toe en zo schuifelden we over de betonnen vloer. Algauw omvatte hij daarbij niet meer mijn schouders, maar een paar van mijn primaire geslachtskenmerken, wat ik zonder veel geestdrift toeliet. No big deal, en we waren tenslotte redacteuren onder elkaar, twee handen op een buik.’ Te mooi om hier niet in z’n geheel af te drukken.

Verder een mooi stuk van J.C. Bloem-biograaf Bart Slijper, waarin hij wijst op de schoonheid van de bondige brief. De aangehaalde brief van Flaubert is inderdaad een juweel. Op de site van het tijdschrift (www.tirade.nu) houdt na Martin de Haan en Rokus Hofstede, Jan van Mersbergen en Carel Peeters nu de jonge auteur David Pefko een gastblog bij.

Sebastiaan Kort

    • Sebastiaan Kort