Aanklager Neurenberg en rechter Joegoslavië-tribunaal krijgen Erasmusprijs

erasmusprijsTwee prominenten uit het internationale recht kregen vrijdag de belangrijkste Europese cultuurprijs van prins Willem-Alexander. Deze Erasmusprijs legt de nadruk op humanistische waarden als tolerantie, pluriformiteit en kritisch denken. “Neurenberg” en het Tribunaal in Den Haag werden zo  op één lijn gezet.

Benjamin Ferencz en Antonio Cassese - twee sleutelfiguren in de ontwikkeling van het systeem van universeel strafrecht. Zo noemde Willem-Alexander in zijn toespraak bij de uitreiking van de Erasmusprijs aan de Amerikaanse en Italiaanse jurist. Ferencz (1920) was aanklager bij het Neurenberg-tribunaal. Over de berechting van de nazi-leiders verscheen onlangs een nieuw boek. De jonge aanklager Ferencz geloofde dat mensen alleen maar in een wereld van ‘tolerantie en mededogen’ konden leven als er wetten en regels waren die voor de hele wereld golden. Hier is een recent vraaggesprek met de Amerikaan te bekijken.

Na de prijsuitreiking beleefde de documentaire Nuremberg: Its Lesson for Today van Stuart Schulberg een ‘tweede première’. De film werd in Duitsland veel vertoond in het kader van de ‘de-nazificatiecampagne’, maar de vertoning ervan werd in de Verenigde Staten door de overheid verboden. De film werd door Sandra Schulberg (filmproducent, historicus én dochter van de regisseur) gerestaureerd en wordt in verschillende filmhuizen in Nederland vertoond.

De Italiaan Cassese was van 1993-2000 rechter bij het Joegoslavië-tribunaal, waarvan de eerste vier jaar als president. Hij maakte de procesregels en schreef in het Journal of International Criminal Justice dat hij in die tijd werd gedreven door een ‘zenuwslopen verlangne naar succes’. „Strafrecht is een van de meest beschaafde antwoorden op een oorlog”, zei Cassese nadat hij de Erasmusprijs in ontvangst had genomen. In deze opname geeft Ferencz zijn mening over de nieuwe tribunalen.

[youtube width="448" height="276"]http://www.youtube.com/watch?v=gbNzxdkIAjw&feature=player_embedded[/youtube]Op youtube is ook een kort filmpje (8 minuten) te vinden waarin wordt uitgelegd hoe de lijn van Neurenberg naar Den Haag loopt .

[youtube width="448" height="276"]http://www.youtube.com/watch?v=ka3yTfmyjAw&feature=player_embedded[/youtube]Hoe denkt u over de rol van internationale rechtspraak als oplossing van conflicten? En zijn het Neurenberg-tribunaal en het Joegoslavië Hof echt vergelijkbaar?

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding

    • Cees Banning