8 redenen om uit te gaan

1 kunstroute

Lumineus Amersfoort

Binnenstad Amersfoort. T/m 30 dec. Dagelijks 17.00-23.00u. Gratis. www.lumineusamersfoort.nl

Een sprookjesachtige route door de binnenstad langs tien lichtkunstwerken en multimedia-installaties. Rondom de route vindt een uitgebreid programma plaats met theater, film, performances en workshops. De route is te lopen (ongeveer drie kwartier), te fietsen of te varen.

2 theater

Krijg nou Titus!

Amsterdam: Krakeling. Tijd: 19.30u. Prijs: 9-12 euro. www.krakeling.nl

Theatergroep Siberia speelt alleen deze week nog de het stuk Krijg nou Titus!, een onorthodoxe bewerking in actiefilm-stijl van Shakespeare’s Titus Andronicus. Leeftijd: 12+.

3 talkshow

Het onbehagen van de man

Amsterdam: Pakhuis de Zwijger. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. www.womeninc.nl

Tijdens de maandelijkse talkshow van WOMEN Inc. lanceert schrijver en publicist Dylan van Rijsbergen zijn boek Het Onbehagen van de Man. Met verschillende gasten, o.a. Arie Boomsma, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging en Rutger Groot Wassink van Manifest PapaPlus.

4 theater

BARST, een poging tot buigen

Utrecht: Stadsschouwburg. Tijd: 20.30u. www.theaterblinddate.nl

Tot en met 23 november spelen Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse Barst, een poging tot buigen, een fysieke voorstelling over de confrontatie tussen twee koninginnen. Onderdeel van de serie ‘Blind Date – nieuwe theatermakers on tour’.

5 muziek

Melody Gardot

Amsterdam: Melkweg. Tijd: 20.30u. Kaarten: 25 euro. www.melkweg.nl

Zitconcert van Melody Gardot, een jonge Amerikaanse jazz zangeres die is beïnvloed door jazz- en bluesartiesten als Janis Joplin, Miles Davis, Duke Ellington, Norah Jones en Caetano Veloso. Haar tweede album My One and Only Thrill verscheen in april.

6 cabaret/film

Theo Maassen: Zonder Pardon

Te zien in 25 bioscopen. www.zonderpardonindebioscoop.nl

Zonder pardon, het laatste theaterprogramma van cabaretier Theo Maassen, kun je nu zien in de bioscoop.

7 fotografie

Sex Cinema Venus

Amsterdam: Foam. T/m 16 december. www.foam.nl

Jan-Dirk van der Burg (1978) verbeeldt aan de hand van een slideshow en enkele foto’s de verhalen die zich de afgelopen dertig jaar hebben afgespeeld achter de deuren van Sex Cinema Venus, de oudste seksbioscoop op de Wallen in Amsterdam, die als gevolg van gemeentelijke opschoonplannen spoedig zal verdwijnen.

8 theater

FC Futura: Disco Pigs

Eindhoven: Plaza Futura. T/m 19 nov 20.30u. Gratis. www.plazafutura.nl

Tijdens FC Futura ontmoet je gratis de makers van nu en het theater van morgen. Vanavond: Disco Pigs van de Ierse schrijver Enda Walsh, geregisseerd door Leen Braspenning. Over twee jongeren die met razend veel energie om zich heen schoppen, in een grote stad in de jaren negentig.