WK-trofee niet langs Somalië

Somalië voelt zich gepasseerd door de FIFA. Het Oost-Afrikaanse land, dat sinds 1991 het toneel is van clanstrijd, burgeroorlog en banditisme, wordt niet aangedaan tijdens de tournee van de wereldcup.

De fameuze trofee van 6,175 kilo aan 18-karaats goud en malachiet vertrok eind september uit Zürich en bevond zich gisteren in Kenia. De reis langs de meer dan vijftig Afrikaanse landen moet in december eindigen in Zuid-Afrika, waar volgend jaar het WK voetbal plaatsvindt.

De beslissing om het gevaarlijke Somalië te mijden, heeft tot verontwaardiging geleid bij de nationale voetbalbond. „Ik begrijp niet waarom Somalië wordt gemarginaliseerd”, zei de vicepresident van de bond, Ahmed Nur Abdule. „Wij zijn lid van familie van de FIFA, maar we worden in de steek gelaten”, aldus Abdule, die zelf in de diaspora in Londen woont.

Wat Abdule betreft kan de cup gewoon naar de Somalische hoofdstad Mogadishu gevlogen worden, waar een vredesmacht van de Afrikaanse Unie de beker zonodig kan verdedigen. Mogadishu, waar bijna dagelijks beschietingen plaatsvinden tussen regeringssoldaten en opstandelingen, geldt als een van de gevaarlijkste plekken op aarde.

Het Somalische elftal heeft zich niet geplaatst voor het WK. (AFP)