Whisky met madera

Dit weekeinde wordt in de Leidse Pieterskerk het jaarlijkse International Whisky Festival gehouden. Reden om eens aandacht te besteden aan Schots levenswater. The Balvenie is niet de minste onder de producenten van Schotse Single Malt Whisky. Het familiebedrijf uit Speyside verbouwt zijn eigen gerst en distilleert nog in klassieke bolvormige koperen ketels. In Malt Whisky Companion schrijft whiskygoeroe Michael Jackson over de huisstijl van The Balvenie: „De meest honingachtige van alle malts, met kenmerkende sinaasappeltonen. Luxueus. (..) Rijpt goed.” Als een van de eerste experimenteerde The Balvenie met rijping in sherryvaten. Nu komt het huis met een 17 jaar oude whisky die narijpte in een maderavat. Het kostbare vocht heeft een warme amberkleur en ruikt bijna likeurachtig. Bovenop de zoetheid die The Balvenie-whisky’s kenmerkt, komt immers het rozijnige aroma van madera. Het is zonder meer een schitterende whisky. Maar stiekem vinden vriend en whiskykenner Sandro en ik de gewone 17 jaar gerijpte Single Malt van The Balvenie toch lekkerder. Meer whisky. JV