Water in ijsvorm op maan

Er is water in ijsvorm op de maan. Dit lieten onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren weten.

Een maand geleden lieten zij twee projectielen te pletter slaan in de ijzig koude Cabeus-krater op de zuidpool van de maan. Het eerste projectiel, een rakettrap, was zo groot als een bus. Het tweede projectiel, de LCROSS-ruimtesonde, was vergelijkbaar met een Smart personenauto.

De afgelopen maand heeft het team van onderzoeker Anthony Colaprete alle gegevens bestudeerd die de sonde naar de aarde stuurde. Tot vlak voor de sonde zelf in de krater te pletter sloeg, waren de infraroodspectra opgemeten van de stofpluim die de ingeslagen rakettrap opwierp. Alleen de aanwezigheid van water kon de vorm van het spectrum verklaren, zei Colaprete. Terwijl de geringe afmeting van de stofpluim de onderzoekers teleurstelde, maakt dit resultaat ze volgens hem „extatisch”.

Het waterijs bevat volgens NASA informatie over de geschiedenis van de maan. Ook kan een watervoorraad van belang zijn bij toekomstige maanmissies.

De vondst betekent niet dat er ooit leven op de maan was. Daarvoor is ook een dampkring nodig. Het ontbreken van die dampkring zorgt er ook voor dat de minieme hoeveelheden water die onder invloed van de zonnewind op de maan ontstaan, direct verdampen. Alleen in de ijskoude kraters kon zich dus wel waterijs ophopen, zo is nu aangetoond.