Verankerd in de NAVO, maar niet dankzij links

In zijn artikel ‘Twintig jaar na de val van de muur roept Kopenhagen’ (Opinie & Debat, 7 november) merkt de vroegere Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Bündnis 90/Die Grünen) terecht op dat Duitsland zijn hereniging grotendeels dankt aan zijn stevige wortels in de EU en de NAVO. Het is echter niet aan de linkse politieke partijen in Duitsland te danken, maar aan de eerste naoorlogse bondskanselier, Konrad Adenauer, dat de Bondsrepubliek in de EU en de NAVO werd verankerd. De linkse partijen hebben zich steeds tegen deze politiek verzet, omdat die naar hun mening de hereniging in de weg zou staan. Adenauer hield echter vol dat binding aan het Westen, ook wat de hereniging betrof, de beste kansen op succes bood. Ten slotte heeft hij gelijk gekregen. Zijn bijdrage aan de Duitse eenwording mag daarom in dit verband niet onvermeld blijven.

Mr.L.Westerhof

Den Haag

    • Mr.L.Westerhof den Haag