Topman van Vattenfall stapt op

De bestuursvoorzitter van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, Lars Josefsson, vertrekt. Dat heeft de Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson gisteren bevestigd. Vattenfall is de eigenaar van het Nederlandse energiebedrijf Nuon.

Josefsson kreeg de afgelopen dagen veel kritiek. Uit een uitgelekt document blijkt dat hij het Zweedse elektriciteitsnet wilde verkopen om de opbrengst te investeren in Britse kernenergie. Ook heeft hij zonder overleg volgens diverse bronnen het hele energiebedrijf als onderpand aangeboden aan Duitsland, voor het geval er een ongeluk in een Duitse kerncentrale van Vattenfall zou gebeuren.

Volgens economen konden de stappen die Josefsson wilde zetten, het financiële einde van Vattenfall betekenen. De Zweedse belastingbetaler zou vervolgens voor de schade moeten opdraaien, omdat het energiebedrijf eigendom is van de Zweedse staat.

Bronnen dicht bij de Zweedse minister van Economische Zaken Olofsson meldden dat de bewindsvrouw niet blij was met het eigengereide optreden van de Vattenfall-topman. Volgens Olofsson kan er van verkoop van het elektriciteitsnet geen sprake zijn.

Lars Josefsson trad in 2000 aan als hoogste baas bij Vattenfall. Onder zijn leiding groeide Vattenfall en tekende het eerder dit jaar voor de overname van Nuon. (ANP)