Tiny Muskens

Mgr.Dr.Martinus Petrus Maria (Tiny) Muskens (1935) Bisschop van Breda. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Breda, 18 december 2007 Mentzel, Vincent

De rode bisschop, werd Tiny Muskens (73) genoemd. Geregeld haalde hij het nieuws met progressieve uitspraken. Zo zei hij dat je een condoom mag gebruiken om aids te bestrijden. En hij keerde zich tegen het verplichte celibaat. Van 1994 tot eind 2007 was hij bisschop van het bisdom Breda. Hij woont nu als broeder Martinus tussen benedictijner monniken in Teteringen.

Elf dagen nadat u terugtrad brak u uw heup.

„Ik wandelde voor het huis en een meisje, bellend op haar fiets, reed mij pardoes tegen de vlakte. Ik ben diezelfde avond geopereerd. Het was toeval.”

Hoe is het nu met uw gezondheid?

„Ik ben in behandeling bij een kaakchirurg. Daarom praat ik moeilijk. Ik krijg implantaten met daarop een prothese. Het wordt mooi.”

Is het fijn als monnik?

„Ik ga elke dag vijf keer naar de kerk. Dat bevalt goed. Ik lees veel. Rust en contemplatie passen bij deze levensfase.”

Waar leest u over?

„Evolutie en geloof. God heeft de wereld niet in zes dagen geschapen. Hij heeft ons de evolutie gegeven.”

Uw opvolger schijnt nogal conservatief te zijn.

„Ik vind hem menselijk en geleerd.”

Wilt u de lezer iets meegeven?

„Loslaten is het grote wachtwoord voor gelovigen vandaag de dag. Ze willen weten hoe het leven na de dood er uitziet. Maar wij kunnen ons dat niet voorstellen.”

    • Esther Wittenberg