Timmer vreest voor 'Vancouver' na valpartij in Thialf

Marianne Timmer raakte gisteren geblesseerd aan haar enkel na een valpartij met de Chinese schaatsster Jing Yu. Het herstel kost haar mogelijk vier weken.

Net op tijd voor ‘Vancouver’, het eindstation van haar indrukwekkende loopbaan, leek Marianne Timmer het lek boven te hebben. Na twee mindere jaren, waarin ziektes en blessures haar ver terugwierpen, had de drievoudig olympisch kampioen haar snelheid terug. Vorige week reed ze tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van het olympische seizoen voor het eerst sinds februari 2008 weer in de medailles, op de 1.000 meter in Berlijn.

Gistermiddag werd haar droom ruw verstoord op het ijs van Thialf. In de tweede bocht van de 500 meter kon de 35-jarige Timmer haar vallende tegenstander Jing Yu niet meer ontwijken. Ze schoof met haar schaats onder de harde boarding langs de baan. Beide schaatssters werden met brancards van het ijs gehaald. „Je denkt meteen: Vancouver”, zei een ontgoochelde Timmer na haar medisch onderzoek in ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen.

Daar hadden artsen een diagnose gesteld waarmee ze nog kon leven, gezien de schrik kort na het ongeval: een scheurtje in de buitenste enkelband, die naar het zich laat aanzien een herstelperiode van twee tot mogelijk zes weken vergt. „Mijn enkel is niet gebroken, dat is op zich positief nieuws. Volgens de arts kan het twee weken duren, maar ook zes weken.”

De val gebeurde in een flits, zei Timmer. „Voordat ik het wist lag ik op de grond. Ik had meteen door dat mijn enkel was dubbel geklapt. Mijn schaats is helemaal krom. Het is een hele klap geweest.” Het betekent voor Timmer een nieuwe streep door de rekening, net nu ze zich had teruggeknokt, en goed in vorm was. „Dat maakt het extra zuur”, zei ze.

Het valt te hopen voor Timmer dat het herstel snel verloopt, want vier weken missen in een olympisch seizoen kan fataal zijn. Eind december moet ze zich zien te plaatsen voor de Spelen op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen.

Bij Jing Yu viel de schade mee, zei de Chinese bondscoach Sijtje van der Lende. „Ze heeft een flinke bloeduitstorting op haar bil. Ze verkeerde wel in een soort shock, met een hele hoge hartslag. Daarom bleef ze op het ijs liggen.”

Nadat de wedstrijd een half uur had stilgelegen, moesten van de Nederlanders Annette Gerritsen en Margot Boer nog rijden. De winst ging naar de Duitse Jenny Wolf (37,92). Beixing Wang (38,19) werd tweede, Annette Gerritsen (38,23) haalde brons, net als een week eerder in Berlijn. Gerritsen, drievoudig kampioen op de NK afstanden, was blij geweest met de lange onderbreking na de valpartij van haar ploeggenoot Timmer. „Daardoor kon ik heel even bijkomen en die val zo goed mogelijk van mij afzetten”, zei ze. „Ik heb het tijdens de race kunnen uitschakelen.”

Bij de mannen zette sprinter Ronald Mulder verrassend een grote stap in de richting van Vancouver. Een week na zijn debuut in de wereldbekerwedstrijden in Berlijn verbaasde hij het publiek in Thialf en zichzelf met een bronzen medaille op de 500 meter. Met zijn razendsnelle tijd (35,07) bleef hij slechts een fractie achter de de winnaar, de Japanner Keiichiro Nagashima (34,98) en de nummer twee, de Amerikaan Tucker Fredricks (35,00). Met de derde plaats is hij in ieder geval gekwalificeerd voor Vancouver. Op het olympisch kwalificatietoernooi kan hij zijn kwalificatie omzetten in een definitieve aanwijzing.

Mulder, wiens broer Michel in 35,72 derde werd in de B-groep, is met zijn prestatie de snelste Nederland ooit op een laaglandbaan, zo wist zijn trainer, oud-olympisch kampioen Gerard van Velde, hem meteen na zijn race te vertellen. „Het was een superrace”, oordeelde Mulder. „Vorig jaar was mijn snelste tijd hier 35,8, nu ben ik achttiende van een seconde sneller.” Ook Jan Smeekens van de Control-ploeg leverde een knappe prestatie: vijfde in 35,17.

    • Maarten Scholten
    • Rob Schoof