Stijging studenten komt wellicht door geboortecijfer

Het aantal eerstejaars dat zich heeft ingeschreven voor een studie aan een Nederlandse universiteit is dit jaar sterk gestegen, aldus NRC Handelsblad van 9 november. Vereniging van universiteiten VSNU zoekt de voornaamste reden hiervoor in het feit dat studenten nu de zekerheid verkiezen boven reizen of de arbeidsmarkt. Als demografisch onderzoeker vraag ik me af hoe goed dit is onderzocht. Als ik immers bij het CBS de absolute aantallen 18-jarigen in Nederland opzoek, dan zie ik dat dit aantal dit jaar op 206.000 ligt tegen 198.000 vorig jaar. Dat was achttien jaar geleden al duidelijk toen er in ons land van 1989 op 1990 ineens bijna 9000 kinderen meer werden geboren. Het gestegen geboortecijfer is dus een uiterst belangrijke verklaring, hoewel niet de gehele.

Gijs Beets

Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), Den Haag