Situatie in Afghanistan is anders dan in de jaren 80

Victor Sebestyen ziet in Afghanistan hetzelfde gebeuren met de VS als dat wat de USSR in de jaren 1979-1989 aldaar overkwam (Opiniepagina, 9 november). Natuurlijk, er zijn volgens Sebestyen ook verschillen, maar die verschillen worden vervolgens volkomen genegeerd. Enkele niet onaanzienlijke verschillen.

De Sovjets hadden destijds vrijwel alle Afghanen tegen zich, terwijl de Tadzjieken, de Hazara en de Oezbeken (de oude Noordelijke Alliantie tegen de Talibaan) nu niet zo bijster veel problemen hebben met de VS. De Afghaanse communisten waren destijds bezig met een geforceerde modernisering van bovenaf, terwijl dat nu van ISAF-zijde absoluut geen prioriteit heeft. De relatie tussen de USSR en Pakistan was destijds vijandig, terwijl dat nu niet het geval is met die tussen de VS en Pakistan. Allerlei Afghaanse strijdgroepen kregen destijds via Pakistan zeer veel (ook moderne) wapens, terwijl dat nu niet het geval is. De belangrijkste wapens zijn nu – dodelijk genoeg – bermbommen en zelfmoordaanslagen. Kortom, wat meer aandacht voor de grote verschillen tussen toen en nu zou aan de orde moeten zijn.

R.J. Smits

Teteringen

    • R.J. Smits Teteringen