Scheepbouwer: waarom uitverkoop energiebedrijven?

In De Volkskrant-bijlage Economie staat een mooi vraaggesprek met Ad Scheepbouwer, de eerste man van KPN. Het bedrijf is gered door een aanzienlijke overheidsinjectie en draait nu weer goed. Hij is tegen ‘blind privatiseren’.

Ik heb me verbaasd over de uitverkoop van energiebedrijven. Ik zou gedacht hebben - maar dat mag je niet zeggen - dat een nationaal energiebedrijf de beste optie zou zijn geweest. Waarom we nu het ene aan Zweden moeten verkopen en het andere aan Duitsers, begrijp ik niet.

Op de vraag of het ook schadelijk is zegt Scheepbouwer:

Daar kom je pas over tien jaar achter. Het enige waar ik altdijd wantrouwend van word, is dat niemand anders het doet. Waarom doen die Duitsers, Fransen, Spanjaarden en Italianen nu allemaal zo moeilijk? Die piekeren er niet over de zeggenschap over hun energiebedrijven op te geven en wij geven het op een presenteerblaadje weg.

Hoort u het es van een ander. Lees het hele gesprek in de papieren krant. Scheepbouwer vindt dat zijn generatie (hij is 65) veel te soft wordt behandeld. Ieder jaar de AOW-leeftijd met twee maanden verhogen, per direct, niemand had er over geklaagd, meent hij. Zijn generatie is niet die van de wederopbouw, dat was de vorige. De zijne is grotendeels met vervroegd pensioen gegaan, dat is de generatie van het Maagdenhuis. ,,Daarna is het nooit meer goed gekomen.”

    • Marc Chavannes